Aupairguiden.se

Sök på aupairguiden.se

Senaste unika sökningar

7800, colorado, Ottawa, Toronto, Trotsiga, Facebook, skatteverke, Hur mycket, Malaga, Age, Cork, rutavdrag, USA_, lediga, kontak

 

Intervju med Evelina, au pair i San Fransciso, USA  

Evelina bytte ut hästarna mot hanukka

När Evenlina Rosenlöf gick ut gymnasiet var tanken först att jobba utomlands med hästar. Av en slump blev hon istället au pair i San Fransisco. Nu bor hon tillsammans med en judisk familj, där hanukka och sabbatsbön har blivit en del av vardagen.

evelina4_l

Hur kom det sig att du ville jobba som au pair?
Jag planerade först att plugga på universitetet, men bestämde mig för att jag ville resa lite innan. Efter att ha gått igenom en del alternativ insåg jag att det skulle bli dyrt att bara resa. Jag är väldigt intresserad av hästar, men visste att jobben med hästar utomlands inte är särskilt välbetalda. Det var då jag bestämde mig för att bli au pair. Att jobba som au pair ger en viss trygghet, man vet att man har boende, mat och fickpengar så att man klarar sig.

Hur är din värdfamilj?
Jag bor i en svensk-amerikansk familj, det vill säga mamman är svensk och pappan är amerikan. Jag tar hand om en flicka som är nio år gammal och en pojke som är sju. Sedan är livet hos min familj lite annorlunda eftersom de är en judisk familj och lever enligt judiska traditioner. Till exempel firar de inte jul, men har istället hanukka som är deras stora högtid.  Varje fredagskväll har vi sabbat. Då äter vi lite finare mat med efterrätt och sabbatsbröd, och så ber vi en bön. Barnen går även i hebreisk skola. Det är spännande att uppleva något nytt.

Varför blev det just San Fransisco?
Jag utgick helt och hållet från familjen när jag valde vart jag ville åka. Från början var jag rädd för San Fransisco efter det man hört i skolan om jordbävningar och tornados. Men det kändes bra med familjen och jag hade även hört många bra saker om San Fransisco.

Hur skulle du beskriva San Fransisco?
San Fransisco är en mångkulturell stad. Det känns nästan inte amerikanskt då det finns en sådan variation av människor från hela världen. Folk är väldigt öppna och man kan se ut lite hur som helst. San Fransisco är även känt för sitt gaydistrikt som ligger i området Castro. Sedan har jag märkt att det finns stora klasskillnader i San Fransisco: en del är hemlösa medan andra är väldigt rika. Vädret är en av de mest positiva sakerna här. Hittils har det bara regnat två gånger på fyra månader, och det är nästan alltid soligt.

Hur ser en normal dag ut för dig?
Jag börjar jobba klockan halv sju varje morgon. Då gör jag i ordning barnens lunchlådor och ger dem frukost. Eftersom mamman tar med barnen till skolan har jag ledigt från klockan åtta. Då brukar jag åka till gymmet, träffa kompisar eller prata på Skype med de där hemma. Runt halv två på eftermiddagen hämtar jag barnen från skolan. Båda två spelar fotboll, och pojken håller även på med simning, basket och tennis. Förutom att ta med barnen till olika aktiviteter hjälper jag till med läxläsningen och gör middag. Ibland jobbar jag kväll, men det brukar inte vara mer än en gång i veckan.

Vad saknar du mest från Sverige?
Maten! Vanlig svensk husmanskost, filmjölk och lösgodis. Eftersom jag bor med en judisk värdfamilj äter vi vegetarisk kost - inget kött förutom fisk eller kyckling. Det är många judar i USA som är vegetarianer.

Vad har du lärt dig under tiden som au pair?
Att sätta barnen före mig själv. Det är ett väldigt stort ansvar att vara au pair, och barnen måste alltid komma i första hand. Jag har också lärt mig att planera och att alltid tänka några steg längre.

Vilka för- och nackdelar ser du med aupairlivet?
Fördelarna är att man får uppleva så mycket. Det är ett bra sätt att komma ut och se ett nytt land och uppleva en kultur där man verkligen bor med folket. Det gör att man får se landet ur deras perspektiv, och inte bara ur ett turismperspektiv. Nackdelen är nog hemlängtan. Man befinner sig så långt hemifrån och är borta under en lång tid. Jag saknar de där hemma, även om jag inte har haft någon jobbig hemlängtan än. Att bo hos en helt ny familj och hela tiden anpassa sig efter dem är såklart svårt ibland.

Ditt bästa minne hittills?
Jag har nog inget speciellt minne som jag kan säga är bättre än det andra. För mig handlar det mycket om de små sakerna: de stunder när barnen är mysiga och säger snälla saker, alla de vänner man har träffat... Ska jag säga något så blir det nog baseballmatchen som vi såg för ett tag sedan. Det var en riktigt häftig upplevelse och det kändes väldigt amerikanskt.

Tips på vad man kan göra i San Fransisco?
San Fransisco är en stad med många backar och sluttningar, vilket gör att det finns många fina utsiktsplatser. Golden Gate-bron och fängelseön Alcatraz är några vanliga turistattraktioner som är värda att besöka. Sedan har även San Fransisco ett brett utbud av mat - förutom ett enormt China Town finns restauranger med mat från hela världen. Det är en väldigt internationell stad.

Skulle du rekommendera andra att vara au pair i San Fransisco?
Ja, jag skulle rekommendera San Fransisco. Det finns mycket att se och vädret är toppen!

 

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65