Aupairguiden.se

Sök på aupairguiden.se

Senaste unika sökningar

christian, 7800, colorado, Ottawa, Toronto, Trotsiga, Facebook, skatteverke, Hur mycket, Malaga, Age, Cork, rutavdrag, USA_, lediga

 

Intervju med Anna, aupair Schweiz      

Alpliv i Schweiz och nu flytande i tyska

anna_aupair_i_schweiz_l


Hur kom du att tänka på att bli au pair?

Jag ville som de flesta göra något annat än att plugga och få en ordentlig paus innan mina universitetsstudier. Jag ville få tid till att tänka igenom vad jag vill studera till. Flera alternativ fanns i bakhuvudet; work and holiday i Australien, säsongare i alperna, språkkurs - och att bli au pair. Allt lät spännande! Det slutade med att jag åkte till Australien tillsammans med en kompis i tre månader. När jag kom tillbaka till Sverige en julaftons morgon kändes Stockholm så mörk och dyster - inget liv på gatorna och julvädret var bara slask. Vid den tidpunkten hade jag inte fått nog av att resa. Jag kände att jag ville göra något lärorikt, och inte "slösa" bort ett år. Au pair verkade som ett bra och framförallt smidigt alternativ, något jag kunde göra helt själv utan en reskamrat. Mina tidigare resor krävde en del sparpengar men som au pair kunde jag gå runt. Något annat som var viktigt för mig var möjligheten att fokusera på ett och samma ställe - sedan backpacking-tiden hade jag fått träffa folk från hela världen och varit runt på så många olika ställen.

Hur blev du då au pair?

Jag hade vänner som varit au pairer, så jag fick lite tips på bra hemsidor. Mina vänner sa att svenska aupairförmedlingar inte var så mycket av ett säkrare alternativ. De hade också mer byråkratiska och tidskrävande processer. Jag ville inte vänta, jag ville bli au pair nu när jag redan var igång!

Det gällde bara att komma på var jag ville bli au pair... Till en början ville jag tillbaka till Australien, men kom fram till att jag faktiskt redan hade "gjort" Australien. Jag ville se något nytt. USA kändes näst intill omöjligt för min del, man var tvungen att vara där ett helt år, jag ville bara vara borta ett halvår. Jag visste att jag ville lära mig ett nytt språk flytande. Sen en dag när jag såg en aupairannons med en bild på en liten söt skidåkande pojke mitt i Schweiziska alperna kändes det så rätt! Hade haft nog av vackra stränder, jag ville ha en kontrast och det vore coolt att få uppleva en riktig vinter där! Här kunde jag också få chansen att lära mig tala tyska vilket var precis det jag ville. Jag och mamman mailade en del och talade vid telefon för att lära känna varandra och sen var det bara att ta flyget dit.

"Hade världens bästa lärare för nybörjartyska - en fyraåring"

Hur gick det med tyskan?

Super, idag är jag typ bättre på tyska än på engelska. Beror nog mest på att jag hade världens bästa lärare för nybörjartyska - en fyraåring som också höll på att lära sig tala tyska! Jag frågade bara "Was ist das?" och han var stolt över att kunna svara. Jag träffade också en tjej från Tyskland där som som var stenhård, på ett positivt vis, med att vi enbart skulle tala tyska. Schweizvistelsen gav mersmak för att upptäcka Tyskland, dit jag också åkte efter att ha varit au pair för att studera tyska på universitetsnivå.

"...jag kunde aldrig öppna mina fönster, på sommaren skulle kornas jårmande väcka min för tidigt och på vintern skulle all snö falla in!"

Hur var livet i Schweiz?

Livet i byn var som taget som ur en saga. Byn Sent har knappa 500 invånare och där levde man ett riktigt byliv. Man handlade sin mat på mjölkeriet, hos slaktaren och bageriet - och alla kände alla. Jag fick bo i en egen liten lägenhet tvärs över gatan där familjen bodde. Lägenheten var jätte liten men otroligt mysig. Det var skönt att få lite egentid från familjelivet. Det roliga med att bo där var att jag aldrig kunde öppna mina fönster, på sommaren skulle kornas jårmande väcka min för tidigt och på vintern skulle all snö falla in! Det positiva med att bo i en by så där och inte i en storstad är att jag hängde med lokalbefolkningen, inte med några svenskar alls vilket är väldigt bra om man vill lära sig språket.

Vilka är dina bästa minnen?

Alla perfekta skiddagar! I byn åkte folk bara skidor om vädret var vackert, inte varje dag som man gör om man är på en skidsemester. Så när solen sken och snön var lätt och pudervit, då åkte man. Åkkortet för ett halvår kostade som en veckas skidsemester.

Vad för användning känner du att du har av aupairtiden?

Språket! Och att jag nu vet att jag kan klara av att ta mig an helt nya saker helt solo, och göra det hela vägen. Det ger självförtroende. Att jag sen efter Schweiz åkte till Freiburg i Tyskland kändes plötsligt som ett superlätt steg. Kanske för lätt, där fick man ju vänner nästan "gratis" medan man som au pair i en by får anstränga sig mer för att träffa nya vänner. Andra lärdomar från au pairtiden är att jag fick lära känna en annan kultur, och lära mig anpassa mig till den. Jag drogs in i den gemytliga bystämningen. Aupairtiden gör en till en mer öppen person och man får mer förståelse för olika sorters människor - sådana egenskaper har man nytta av hela livet igenom; i både jobb och relationer. Att lära mig att ta hand om mig själv och andra är även det en bra lärdom. Mamman i familjen var väldigt uppmuntrande om att jag skulle lära mig att laga mat och organisera saker.

Hur väljer man bäst sin aupairdestination tycker du?

Jag tror att det är klokt att gå igenom vad man egentligen vill ha ut av sitt år som au pair; är kulturupplevelsen det viktiga? Språket? Eller storstadskänslan? För min del känns det verkligen som om jag har fått ut det jag ville av min tid som au pair - språket och kulturen!

Har du något bra råd till blivande au pairer?

Kolla upp så mycket information som möjligt om familjerna; maila, prata i telefon och få en bra magkänsla kring det. Var noga med villkoren, dina arbetsuppgifter och skriv alltid kontrakt.

Var inställd på att det kan bli jobbigt! Men tänk på att det jobbiga är ju faktiskt del av utmaningen ... Om allt var så lätt så skulle man inte lära sig något. Det kan kännas läskigt till en början att komma till ett nytt ställe hel själv, men kolla upp saker innan och sök kontakter på plats så ordnar det alltid sig. Och man klarar alltid av mer än man tror.

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

Aupairads.com

Spaar-Larsson söker au pair!

Familjen Spaar-Larsson

Familjen Spaar-Larsson är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID68241 söker au pair!

Familjen ID68241

Familjen ID68241 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID5797 söker au pair!

Familjen ID5797

Familjen ID5797 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Bettison söker au pair!

Familjen Bettison

Familjen Bettison är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID23248 söker au pair!

Familjen ID23248

Familjen ID23248 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Bannon söker au pair!

Familjen Bannon

Familjen Bannon är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Juhlin söker au pair!

Familjen Juhlin

Familjen Juhlin är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Schellekens söker au pair!

Familjen Schellekens

Familjen Schellekens är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID81026 söker au pair!

Familjen ID81026

Familjen ID81026 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Tistrand söker au pair!

Familjen Tistrand

Familjen Tistrand är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Klicka här för se fler familjer!

logo_small

line250

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65