Aupairguiden.se

Riktlinjer arbetstimmar och lön

Så säkrar du en bra lön som au pair

Jobbet som au pair är inte särskilt välbetalt. Ofta omfattar det en hel del arbete, som rekompenseras med en mindre summa fickpengar (utöver det familjen betalar för mat, boende och språkundervisning). Trots att de flesta som väljer att jobba som au pair inte gör det med ambitionen att tjäna pengar, vill nog de flesta känna att de får betalt för det arbete de faktiskt utför - och att lönen går i linje med den kompetens de har. För att säkra en bra lön som au pair, kan du utgå från några huvudpunkter.

Au pair eller au pair plus.

En au pair arbetar vanligtvis mellan 20 och 30 timmar i veckan, inklusive de timmar som avses för barnvaktning. En au pair plus jobbar fler timmar i veckan på grund av familjens behov av extra barnpassning och får därav även en högre lön. En au pair plus arbetar vanligtvis mellan 30 och 38 timmar i veckan inklusive barnvaktning. Tänk på detta innan du kommer överens om lön med din värdfamilj.

Rekommenderad lön per land

Ta reda på ditt lands minimumlön, skatt, max antal arbetstimmar per vecka, språkkurser, förmåner (resekostnader etc.) och sjukförsäkring. Kanske kan det vara så att värdfamiljen erbjuder lägre lön än vad som är rekommenderat. I så fall bör du påpeka detta.

Tunga eller mycket tidskrävande arbetsuppgifter
Det säger sig självt att mer arbete ger högre lön. Beroende på vilken typ av uppgifter din värdfamilj förväntar sig att du utför, kan du ha rätt till en högre inkomst. Det  bör alltid framgå redan i kontraktet vilka uppgifter som du kommer att ansvara för.

 Antal barn i familjen
Ju fler barn du tar hand om, desto mer arbete kommer det att kräva.

Små eller stora barn?
Det krävs ofta mer arbete att ta hand om småbarn än lite äldre barn. Stora barn kan till viss grad ta hand om sig själva, medan mindre barn är i behov av ständig passning. Det kan påverka både arbetets intensitet och antal arbetstimmar, vilket gör att du har rätt till högre lön.  

Barn med speciella behov
Har något av dina barn speciella behov bör detta framgå i avtalet och lön sättas därefter.

Arbetslivserfarenhet
Har du jobbat på dagis eller på annat sätt fått relevant erfarenhet då det gäller barnpassning? Var inte rädd att påpeka detta för din värdfamilj. Som för vilket annat yrke som helst, bör en au pair få betalt i linje med den kompetens som hon eller han besitter inom området.

City eller landsbygd?
Om du inte bor centralt, men kanske har språklektioner inne i centrum, tillkommer kostnader för transport. Dessa kostnader bör din värdfamilj stå för. Bor du alltför isolerat kan detta även försvåra ditt sociala umgänge, vilket din värdfamilj bör ha i åtanke då det sätter din lön.

Antal arbetstimmar och extra arbete
Får du ofta jobba övertid eller jobba på speciella högtider som under jul och påsk? Då bör du få extra ersättning.

Minimumlön, normallön och antal arbetstimmar per land

Land

Arbetstimmar per vecka

Lön per månad eller vecka

Australien

25-35 h

180-250 $AUD i veckan

Belgien

Max. 20 h

Minimum €450 i månaden

Danmark

30 h

Minimum €335 i månaden

Finland

30 h

Minimum €252 net i månaden

Frankrike

25 h/Au Pair, 30 h/Au Pair Plus

€280/Au Pair, €350/Au Pair Plus, i månaden

Irland

30 h

€60 - €140 i veckan

Italien

 25-35 h/Au Pair, 35-40 h/Au Pair Plus

€240/Au Pair, €320/Au Pair Plus, i månaden

Kanada

30-40 h

$180 - $350 CAD i veckan

Nederländerna

Max. 30 h

€300-340 i månaden

Norge

Max. 40 h

NOK 4,000 i månaden

Spanien

Max. 30 h

€50-60 /Au Pair, €80-€90/Au Pair Plus, i veckan

Sverige

25 h

Minimum SEK 3,500 i månaden

Schweiz

25-30 h

CHF 700-800 i månaden

Storbritannien

25 h/Au Pair, 26-35 h/Au Pair Plus

£70-90/ Au Pair, £100-150 /Au Pair Plus i veckan

Tyskland

30 h

€260 i månaden

Österrike

25 h

Minimum €375 i månaden

 

*Aupairguiden.se står inte för det slutliga avtalet mellan au pair och värdfamilj och tar inget ansvar för  riktigheterna i siffror per land.

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65