Aupairguiden.se

Försäkra dig om olyckan skulle vara framme

broken_leg

Att åka iväg som aupair innebär ofta mycket spänningar och nervositet. Att behöva tänka eller oroa sig kring vad som händer om en olycka skulle vara framme är inte riktigt vad man önskar ägna sin tid åt före resan. Därför är det mycket viktigt att tidigt innan avresan kontrollera sitt försäkringsskydd.

Du som reser med en förmedling

Om du valt att åka via en förmedling har de ofta specialutformade aupair-försäkringar som ibland ingår i programavgiften och/eller finns som tillägg. Dessa täcker ofta element så som ersättning vid skador och olycksfall, försäkring av bagage, reseersättning, rättshjälp, ersättning vid stöld och liknande. I vissa fall finns även tilläggsförsäkringar för sportaktiviteter eller den extra resemånaden man har som aupair i USA. Hör med din förmedling om vad som gäller mer exakt.

Du som reser privat

Du som valt att åka privat måste kontrollera ditt försäkringsskydd extra noga. I vissa länder måste värdfamiljen teckna en sjukförsäkring för sin aupair, men en sådan täcker sällan allt. Då kan en privatförsäkring - som täcker till exempel din egendom eller om du skulle ha sönder något på arbetsplatsen - vara på sin plats. Var noga med att fråga din blivande värdfamilj om de tecknat en försäkring eller ej. Du kan också komma överens med värdfamiljen om att de ska helt eller delvis betala den försäkring som du tecknar privat.

Reseskydd i din hemförsäkring

De flesta hemförsäkringar täcker resor upp till 45 dagar, det så kallade reseskyddet, men om du valt att vara borta längre än så krävs en så kallad reseförsäkring. Dessa måste tecknas och betalas innan avresa så var ute i god tid. Vad som ingår i en hemförsäkring varierar beroende på försäkringsbolag så var noga med att ta kontakt med ditt kontor för att se vad som gäller för just din försäkring. I vissa fall kan man behöva teckna reseskyddet separat, beroende på försäkring. 

Kontakt med Försäkringskassan

Om du ska åka till ett land inom EU kan du oftast, förutsatt att du har Försäkringskassans EU-kort, få läkarvård på samma grund som landets egna invånare, dvs. Landets socialförsäkringsregler appliceras även på dig som au pair.

Tänk dock på att pris, standard och liknande varierar från land till land, det kan bli väldigt dyrt med ett vanligt läkarbesök ändå. Det är därför oftast bra att se över sin hemförsäkring och undersöka behov av att utöka försäkringsskyddet. Kom ihåg att spara alla eventuella kvitton från dessa besök för att kunna få tillbaka pengarna från Försäkringskassan senare.

Information från Försäkringskassans hemsida:

"Arbetar du som au-pair kan du omfattas av socialförsäkringsförmåner i landet du arbetar om arbetet där är jämställt med avlönat arbete. Räknas au-pairarbetet inte som sådant arbete, kan du i vissa fall omfattas av de svenska reglerna.

Om du under din tid som au-pair fortsätter att vara försäkrad i Sverige har du rätt till nödvändig sjukvård på samma villkor som au-pairlandets egna medborgare. Glöm då inte att ta med dig EU-kortet."

Försäkringar för dig som Au pair

Ett par försäkringsbolag erbjuder specialutformade försäkringar för au pairer. För att underlätta i valet av reseförsäkring har vi har inlett ett samarbete med Solid Försäkringar. De erbjuder en specialutformad produkt för au pairer som vi anser är enkel att förstå och ger ett bra grundskydd.

>> Klicka här för mer information om försäkringen och för att räkna ut din försäkringspremie

solid_logga_s

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65