Aupairguiden.se

Checklista au pair innan avresan

Att åka som aupair är inte bara att hitta en familj och packa väskan, det finns en del viktiga saker att kolla upp och ordna innan du beger dig iväg till ditt nya hemland, allt för att göra vistelsen så trygg och bra som möjligt.

Här följer en lista på områden som du bör kolla upp innan resan samt en lista på områden som ska finnas med i ditt aupairavtal med värdfamiljen. Du kan även ladda ned denna checklista och skriva ut.

Att ordna innan avresa

Arbetslöshetskassa. Kontakta alltid din a-kassa innan du reser. De generella reglerna är att om du ska arbeta i Norden behövs inget arbets- eller uppehållstillstånd. Om du däremot ska arbeta inom EU/EES behövs uppehållstillstånd efter tre månader och i övriga världen måste du ha både arbets- och uppehållstillstånd direkt.

Försäkring. Oavsett vilket land du ska arbeta i behöver du vanligtvis ett kompletterande försäkringsskydd. Försäkringsskyddet varierar beroende på om du ska arbeta inom eller utanför EU/EES. Läs mer om försäkringar för dig som au pair här.

Skatter. I vissa länder är arbetsgivaren skyldig att betala skatt, arbetsgivaravgift och sociala avgifter även för au pair-arbete (t ex i Schweiz, Danmark och för praktikanter i Norge). Fråga värdfamiljen om de vet vad som gäller, men var samtidigt noga med att kontrollera detta med landets ambassad i Sverige för att vara på den säkra sidan.

Skriva avtal med värdfamiljen

För att båda parterna ska vara på det klara med vad som gäller avseende din roll som au pair i deras familj är det viktigt att innan avresa skriva ett avtal. Ett avtal skapar förutsättningar och Vanligtvis kommer värdfamiljen att initiera detta, om skrivs för att båda parter är väl insatta i vad som förväntas av respektive part och ett avtal förhindrar senare konflikter om vad som egentligen var överenskommet. Vanligtvis brukar värdfamiljen initiera ett avtal, om inte ska du föreslå det.

Här kan du hitta ett exempel på ett au pairavtal!

Vad för delar ett avtal ska täcka:

  • Anställningstid. En au pair är vanligtvis anställd i ett år, undantagsvis upp till två år. Tänk dock på att du skrivs ut ur den svenska försäkringskassan efter ett år. Vissa väljer att åka tre, sex eller nio månader, det viktiga är att du och familjen kommit överens innan om hur länge du ska stanna.
  • Arbetstider. Normalt är arbetstid ca 25-38 timmar beroende på om du är au pair eller "aupair plus". Det ingår även 2 till 3 barnvaktskvällar per vecka för en au pair. Man ska ha minst en ledig dag per vecka och i många länder även en ledig helg per månad. Kolla upp vilka regler som gäller för ditt land och specificera i ett avtal vad familjen förväntar sig: ska du sitta barnvakt och i så fall hur ofta? Om fler gånger än överenskommet, får du extra lön då? Förväntas du jobba vissa helger? Vad händer om du jobbar extra mycket en vecka, till exempel under ett lov - får du extra lön eller ledig tid en annan vecka?
  • Arbetsuppgifter. Arbetsuppgifter ska delas in i två delar, barnpassning och lättare hushållssysslor. Vad du som au pair förväntas göra är ofta enligt standard för en au pair, sedan kan en del uppgifter variera beroende på familjens behov. Var nogrann i att specificera arbetsuppgifterna, tänk dock på att vissa saker ska man inte behöva avtala om; tex. Att du städar ditt eget rum eller hjälper till att duka inför familjemiddagen.
  • Boendeform. En au pair bor oftast i familjens hus i ett eget rum, med eget eller delat badrum med barnen. I vissa fall kan man ha egen ingång eller till och med en egen liten lägenhet. Oftast ligger dessa i samma hus som familjen men ibland kan au pairen bo i ett hus i närheten av familjens bostad. Var noga med att få det beskrivet (och be om bilder) innan så du vet vad du kan förvänta dig.
  • Körkort. Förväntas du köra barnen till skola och aktiviteter? Kontrollera att bilförsäkringarna gäller även när du är chaufför om familjen kräver detta så du inte blir betalningsskyldig om olyckan skulle vara framme.
  • Lön/fickpengar. Hur mycket lön/fickpengar du ska få, hur ofta (veckovis eller månadsvis), och hur utbetalningen ska ske (kontant eller kontoöverföring) ska tydligt anges i ett avtal. Specificera även andra förmåner tex. busskort, tillgång till internet, tillgång till bil etc. Det händer att familjer erbjuder sin au pair en bonus efter att de stannat till en viss tidsperiod. Läs mer om lönenivåer som au pair.
  • Resekostnader Det finns inget krav på att familjen ska stå för resekostnader likt resa till värdland och hemresa. En del familjer erbjuder dock detta som en del av paketet och som en trevlig gest mot sin nya au pair. Specificera hur detta ska betalas ut; direkt eller i efterhand.
  • Språkstudier. I del länder finns regler om att man som au pair måste studera landets språk. I regel betalar du själv dina språkstudier, men en del familjer erbjuder sig att stå för denna kostnad. I vissa städer finns det tillgång till kostnadsfri språkundervisning. Läs vår artikel om hur du hittar en språkkurs!
  • Uppsägning. Vad som gäller vid uppsägning. Vanligtvis brukar det vara 14 dagar upp till en månads ömsesidig uppsägningstid, men om någon part missköter sig kan uppsägning ske omedelbart.

 

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

Aupairads.com

Spaar-Larsson söker au pair!

Familjen Spaar-Larsson

Familjen Spaar-Larsson är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID68241 söker au pair!

Familjen ID68241

Familjen ID68241 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID5797 söker au pair!

Familjen ID5797

Familjen ID5797 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Bettison söker au pair!

Familjen Bettison

Familjen Bettison är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID23248 söker au pair!

Familjen ID23248

Familjen ID23248 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Bannon söker au pair!

Familjen Bannon

Familjen Bannon är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Juhlin söker au pair!

Familjen Juhlin

Familjen Juhlin är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Schellekens söker au pair!

Familjen Schellekens

Familjen Schellekens är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID81026 söker au pair!

Familjen ID81026

Familjen ID81026 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Tistrand söker au pair!

Familjen Tistrand

Familjen Tistrand är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Klicka här för se fler familjer!

logo_small

line250

Läs också

Redan bestämt dig!

hugging_s2

Alla bra au pair förmedlingar!

line250

Läs också

Måste man vara väldigt barnkär innan man åker iväg som au pair?

Läs vad Cecilia svarar på den frågan och få också reda på hur det var att vara au pair i EUs hjärta Bryssel.

Läs hela intervjun!

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65