Aupairguiden.se

Bli au pair som kille

Den första tanken på au pair leder oftast till en bild av en relativt ung tjej. Därmed inte sagt att aupairrollen enbart är för tjejer - killar kan också bli au pairer! Oavsett kön så är au pair ett bra sätt komma utomlands under sitt sabbatsår, upptäcka ett nytt land och lära sig ett nytt språk.

Attityder kring manliga au pairer

Att åka som manlig au pair kan dock vara lite svårare när det kommer till att hitta en familj som är öppna för en kille som au pair. Majoriteten, minst 80% uppger sig vilja ha en kvinnlig au pair, resterande är öppna för både tjejer och killar. Av den sistnämnda gruppen finns de värdfamiljer som insett fördelarna med en manlig au pair och uttalat önskar en "storebror". För dem som är tveksamma kan deras inställning påverkas genom en del övertygelse.

Christian från Danmark valde att efter tre månader som au pair att byta familj och berättar om just denna situation. 

- Trots att jag redan hade varit au pair i tre månader och innan dess hade mycket erfarenhet av att ta hand om barn var det många familjer som svarade med ett rakt "nej" bara för att jag var kille, säger han. Jag fick en känsla av att hela tiden behöva bevisa att jag var bättre än alla andra kandidater, att jag faktiskt kunde klara av jobbet minst lika bra. Till slut förväntade jag mig att vartenda svar jag fick från en värdfamilj skulle handla om att de föredrog en tjej. Fast å andra sidan fanns det också familjer, både då men framförallt första gången jag sökte, som hellre tog en manlig au pair då de ansåg att de var mer pålitliga och bättre på att hantera stressiga situationer.

Han fortsätter med att berätta om attityden han mötte som manlig au pair.

- Från många familjer och andra au pairer var det en positiv attityd och de sa "wow, det är så coolt att du är en manlig au pair!", men det fanns även motsatta åsikter. En tjej sa en gång "män är naturliga rovdjur, hur kan du få ta hand om tjejer?" och andra förstod inte hur någon kunde anställa mig i egenskap av manlig au pair överhuvudtaget.

Han är dock noga med att poängtera att han ändå tycker man borde söka som kille om man är intresserad av aupairlivet:

- Att vara aupair är ett perfekt sätt att komma få ut och se världen. Man lär sig ett nytt språk, får bo på en ny plats  och man behöver inte ett särskilt stort startkapital innan man åker eftersom man får fickpengar på plats. Dessutom har man tillräckligt med fritid att upptäcka landet och umgås med nya vänner.

Arbetsuppgifter som kan skilja sig åt som kille och aupair

Beroende på vilken familj du arbetar för kan dina arbetsuppgifter vara precis lika spm andra tjejaupairers eller skilja sig något. Det är vanligt att manliga au pair väljs av en sportig familj; ofta kan fokus av arbetsuppgifter ligga per kring barnpassning än hushållsarbete.

- I den första familjen fick jag göra en hel del cykelreparationer och sådant, men i den andra familjen skiljde sig inte mina arbetsuppgifter särskilt mycket från vad mina tjejkompisar fick göra, säger Christian. Jag städade, lagade mat, hämtade, lämnade och lekte med barnen precis som vilken annan au pair som helst.

Avslutande tips för dig som vill bli au pair och är kille

Det kan vara lite svårare att hitta en familj och bli au pair som kille just på grund av fördomar och negativa attityder, men det är helt klart möjligt. Här är ett par tips från Christian  blivande manliga au pairer:

  • Precis som för alla; var kräsen när du väljer familj, våga säga nej till en familj som inte känns helt hundra även om det känns hopplöst att hitta en annan som accepterar manliga au pairer. Första bra är inte alltid bäst.
  • Bli inte ledsen om du blir nekad på grund av ditt kön - det finns många bra och trevliga familjer där ute också! Det gäller bara att ha tålamodet att hitta dem.

 

 

 

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65