Aupairguiden.se

Välja rätt värdfamilj

För att finna en riktigt bra värdfamilj bör du inte sitta passiv och invänta att bli kontaktad, det är viktigt att du själv är aktiv och söker. På så sätt visar du intresse och engagemang och att du verkligen vill detta. Sannolikheten ökar även för att du ska hitta en familj som matchar just dina förväntningar.

Sätten att hitta en familj är många, och alla har sina för- och nackdelar. Oavsett hur du går till väga finns några saker som är bra att ha i bakhuvudet i valet av familj.

Utgå från gemensamma intressen

Är du en aktiv, sportig person som alltid har något på gång? Eller ligger du mer åt det lugnare hållet, och kanske föredrar att koppla av med en bra bok? Ta reda på vad din värdfamilj tycker om att göra på fritiden och välj det som passar dig. På så vis kan ni få en roligare tid tillsammans och du kan bidra med dina kunskaper.

Var öppen för "ovanliga" familjer

"En familj med två barn, i den åldern, båda tjejer, och så måste de bo centralt i den staden". Känns det bekant? Du är inte ensam. Väldigt många som åker som au pair har en idé innan om vilken typ av familj man vill hamna i, hur många barn, var de ska bo, vilken typ av familj, hur de ska bo och ibland även vilket yrke föräldrarna ska ha. Dessvärre gör denna idé samtidigt att man kanske missar den familj som man egentligen skulle fungerat bäst med, i jakten på "drömfamiljen". Kanske är det inte alls den där familjen i centrala storstaden med ett visst antal barn, utan den ensamstående mamman med fyra barn ute på landet som blir din drömfamilj, eller tvärtom. När du är i början av processen, våga ta kontakt med och undersöka potentialen hos familjer som inte alls matchar dina förväntningar - det kan vara de som blir din framtida värdfamilj.

Var kräsen

På samma gång som det är viktigt att vara öppen för ovanliga familjer, är det viktigt att våga vara kräsen och inte ta första bästa familj som verkar okej, bara för att du vill åka så snabbt som möjligt. Risken finns att det inte var så bra som du först trodde. Fråga om precis allt; arbetsuppgifter, lön, boende, språkkurs, regler, om det finns andra au pairer i området, vad man kan göra på fritiden, osv. Ta kontakt med föregående au pairer och se vad de tyckte om familjen. Var noga med att få svar på precis vad som gäller om allt - på så vis vet du om det matchar dina förväntningar. Lita på magkänslan men se samtidigt till att få koll på alla praktiska detaljer för vistelsen, det är trots allt det du är där för och det måste också stämma överens.

Var dig själv

 Det kan ofta kännas lite nervöst inför det första samtalet med värdfamiljen. I längden tjänar du däremot alltid på att vara dig själv. Skippa snacket om hur du och barnen verkar ha samma fritidsintressen och att du älskar att kliva upp tidigt på morgnarna (om det nu inte förhåller sig så). Givetvis ska du framhäva dina bra egenskaper, men försöker du ge sken av att vara någon du inte är blir ingenting lyckat i längden. Genom att visa vem du är, kommer den familj som du passar ihop med automatiskt att dras till dig, och vistelsen blir förmodligen bättre för båda parter.

Många au pairer vill bo centralt i en storstad, men ibland är det den där familjen i utkanten av staden eller till och med i en liten by utanför som passar bättre. Eller de som inte alls bor i ett tjusigt hus med egen pool, utan en mindre lägenhet där au pairen tvingas dela badrum med barnen. Eller den familjen med fyra små pojkar och en hemmafru till mamma istället för två äldre döttrar och arbetande föräldrar.

Det viktigaste är oftast inte vilken typ av familj du hamnar i och exakt hur och var de bor, det viktigaste är att allt annat stämmer och känns bra. Så var kräsen med dina förväntningar på arbetsuppgifter och praktiska detaljer, men var öppen för nya typer av familjer - du kommer vinna på det i längden.

 

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

Aupairads.com

Mest populära värdfamiljerna på Aupairads.com just nu!

Familjen Engstrom Legros i Rome, Italy

Familjen ID66562 i Bergisch Gladbach, Germany

Familjen Bannon i Manly, Australia

Familjen ID68241 i Oslo, Norge

Familjen ID84940 i Perth, Australia

Här listar vi några av alla familjer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Klicka här för se fler familjer!

logo_small

line250

Läs också

line250

Läs också

Checklista

Läs på om det som du måste kolla upp innan du packar väskan och åker iväg anländer och som bör finnas med i ett avtal:

- Arbets- och uppehållstillstånd
- Arbetsuppgifter
- Arbetstider
- Anställningsperiod
- Boende
- Försäkringar
- Resekostnad
- Lön/fickpengar

Hela checklistan hittar du här!

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65