Aupairguiden.se

Valet mellan aupairförmedling och privat annonsering

Du har bestämt dig för att du vill bli au pair och du har en idé om var du vill åka, men så börjar du fundera - via förmedling eller privat? Här kommer en liten guide som kanske kan hjälpa dig i beslutet.  

Vart önskar du åka till?

Det första att ta hänsyn till och som avgör ganska mycket när du ska bestämma, är var du tänkt åka. Om du vill åka till USA måste du välja en förmedling eftersom det är olagligt att komma in i landet som aupair privat. Här finns flertalet att välja på, de största och mest kända är till exempel STS, Cultural Care och Stiftelsen Skandinaviska Institutet. Om du däremot vill åka till något ovanligare land kan det vara svårt att hitta en organisation som kan hjälpa till, och då är istället privat ett bättre alternativ. Här finns flera mer eller mindre kända sidor att använda sig av, till exempel www.aupairads.com. Slutligen finns det de länder där man har möjligheten att faktiskt välja själv om man vill åka privat eller via en organisation, och det är då dilemmat uppstår. Platser där du kan åka via förmedling och privat är länder inom Europa, Australien, Nya Zeeland och Kanada.

Att åka via aupairförmedling

En aupairförmedling hjälper dig med frågor och guidar dig genom ansökningsprocessen. Du måste såklart själv göra allt pappersarbete. Om du valt att åka till något av de sistnämnda länderna så spelar det stor roll vilket av dem du valt, om du har fördelar av att åka via en förmedling eller inte. Att åka till England kräver inte lika mycket pappersarbete innan som det gör för Australien till exempel. Fördelen med att åka med en förmedling är som tidigare nämnt att du får en viss hjälp med hur du ska gå till väga med administrationen och har någon att ställa frågor till under hela processen, från att du börjar fundera på att åka tills sista dagen på din aupairvistelse. När du hittat en familj ser förmedlingen till att ett kontrakt skrivs på av båda parter, allt för att göra vistelsen så säker som möjligt för alla.

En annan viktig sak att ta hänsyn till är när du vill åka. För att åka via organisation krävs det oftast att man skickar in sina ansökningar minst tre eller sex månader innan avresa beroende på land - det går alltså inte att fatta ett snabbt beslut att åka någon vecka senare. Även kostnaden kan vara en viktig aspekt att fundera på. Det kostar ofta mer att åka via en förmedling, men det viktiga är att komma ihåg att vissa saker ingår då som du annars skulle behöva betala separat. Kom också ihåg att den hjälp du får om något går snett på plats kan vara ovärderlig, speciellt om du befinner dig på andra sidan jorden. Genom att välja en organisation vet du att familjerna och deras bostadsmiljö är kontrollerade innan de ens får ta emot en aupair, och skulle det ändå uppstå problem när du är där får du hjälp av någon från organisationen att lösa problemet eller hitta en ny familj.

En förmedling kan även hjälpa till med sociala kontakter innan och när du är på plats i form av aupairträffar eller playdates men i dagens teknik-samhälle är detta bara ett av många sätt att hitta nya vänner och därmed inte heller en särskilt viktig aspekt i valet mellan privat eller förmedling.

Att åka privat/via annonser på nätet

Om du istället känner att du vill (eller måste, om landet inte har några organisationer) åka privat så är det också ett mycket bra alternativ. Att åka privat innebär att man hittar sin familj själv och ordnar admiistrationen själv och tillsammans med värdfamilj. Vi lever idag ett teknik-samhälle där mer och mer saker sker online, att söka jobb på nätet inget ovanligt, tvärtom! Man kan använda sig av olika annonssidor såsom Aupairads.com, eller hitta en familj genom andra kontakter: tidningar, bekanta, etc.

Det finns ett betydligt större utbud av familjer att välja mellan än genom en förmedling, och dessutom kan du söka i flera länder samtidigt och hålla kontakt med flera familjer på samma gång. Många svenska eller halvsvenska familjer utomlands söker svenska aupairer för att bibehålla språket, så där har man också en stor möjlighet. Lite beroende på var du ska åka, så är det dessutom oftast billigare eftersom du inte behöver betala extra administrativa kostnader till förmedlingen. Du kan söka en familj spontant och åka så fort allt pappersarbete är avklarat, inga väntetider för granskning av ansökning och så vidare alltså. Att åka privat innebär även att finns inga regler, mer än det du bestämmer med din värdfamilj, kring hur länge du måste stanna (vissa länder har dock ett max-tal på hur många månader man får vara aupair, men detta är oftast minst 12 månader).

En nackdel med att åka privat är att du inte har någon att fråga om hjälp kring visum, försäkringar och arbetstillstånd innan du åker om sådant behövs. Du behöver själv, tillsammans med din blivande värdfamilj ta reda på vad som gäller i det nya landet. Som tur finns massvis med information tillgänglig på nätet och processen är vanligtvis enklare än man tror. Förhoppningsvis har även familjen redan koll, om inte annat kan de lättare söka på sitt eget språk än du som kanske inte kan det så väl än så våga be om hjälp - det är för deras skull du åker dit. 

Om det skulle uppstå problem i familjen finns det en viss risk med att ha åkt privat. Om du valt ett land inom Europa kan du lätt åka hem om det skulle behövas, men om du är i Australien eller Nya Zeeland så är det inte bara att sätta sig på ett flyg hem igen om det inte fungerar. Självklart hoppas och antar man att det ska gå bra, men man kan aldrig vara säker och det är ändå viktigt att ta med i beräkningen hur man i så fall ska lösa det: att ha extra pengar till en flygbiljett hem till exempel.

Valet

Det är upp till dig hur du vill göra, vissa tycker att det känns lättare att åka privat och vissa föredrar via en förmedling. Det viktiga är att ta med alla aspekter - destination, pris, pappersarbete, hur nära hem, tid, osv - när man funderar och bestämmer så man inte hamnar i en svår situation senare. Väg fördelar mot nackdelar och välj det som du tycker känns bäst, lita på magkänslan, den har oftast rätt!

 

För- och nackdelar med aupairförmedling

+ Någon att fråga om hjälp under hela processen, från första till sista dagen

+ Hjälp med hur man söker visum, försäkring och annat pappersarbete

+ Kontrollerade familjer

- Dyrare

- Längre ansökningsprocess

- Du måste åka en viss tid

 

För- och nackdelar med att åka privat

+ Det går (oftast) snabbare att söka, hitta familj och åka

+ Det är (oftast) billigare

+ Du, tillsammans med familjen, bestämmer hur länge du ska stanna

+ Det finns många familjer att välja på

+ Du behöver inte begränsa dig till en stad/land

+ Du kan ha kontakt flera familjer på samma gång

- Om det uppstår problem har du ingen att ta hjälp av

- Du måste fixa alla papper själv

- Du har ingen att fråga om hjälp under processen

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65