Aupairguiden.se

Res och turista som au pair

Ta vara på tiden - se så mycket som möjligt under din aupairtid!

turista_och_res_2_l

"The world is a book and those who do not travel read only one page" sa Sankt Augustin en gång i tiden. Att vara aupair är inte bara ett jobb där man ska slita och passa upp på andra, sitta instängd i ett hus och inte se mer än delar av sin nya stad. Det är en chans att upptäcka denna stad men också land fullt ut. Som aupair har man rätt till en viss mängd fritid så utnyttja chansen att se dig omkring och läs mer än den första sidan av boken.

Upptäck din nya hemstad

Oavsett om det är en stor eller liten stad du bor i så finns alltid vissa turistiga saker att göra där eller i närheten. Skaffa en guidebok eller sök på Google efter vad man "måste" göra när man är i din stad, och gör det. Dra ihop några av dina nyfunna vänner, fram med kamerorna och guideböckerna, på med gympaskorna och var äkta turister några dagar, även om ni börjar känna er som hemma i staden. Ni kommer vara glada över att ni gjorde det när ni kommer hem igen. För vem vill komma hem från ett år i Paris utan att ha sett Eiffeltornet eller från London utan att ha sett Picadilly Circus?!

Om du bor på landet

Du som bor i en mindre by eller på landsbygden har kanske inte stora och kända monument att besöka, men det finns garanterat andra saker att hitta på som är typiska för just den platsen. Kanske är området en välkänd vandringled dit människor betalar mycket pengar för att resa, kanske finns fina cykelbanor ute i naturen, välkända skidbackar, ridleder eller bara en väldigt fin natur. Om du bor i en lite bergig miljö finns ofta många mer eller mindre extremsporter att prova på omkring; paragliding, fallskärm, canoying, downhill cykel, slalom, osv.

Att vara aupair handlar ju ofta om att tänja sina gränser och se vad man klarar av, och vilket bättre sätt kan man göra det på än att testa sådant som man kanske i smyg drömt om men aldrig tidigare vågat eller haft råd med?! Ofta kan det vara svårt att hitta guideböcker för mindre ställen, så googla eller fråga värdfamiljen, kompisar och andra människor du träffar i omgivningen om tips på vad man kan och framförallt bör göra.

Upptäck hela landet

Det är inte bara hemstaden som är ny, du har ett helt nytt land att lära känna! Kolla upp vad landet är känt för, vilka saker man måste se när man är där och försök pricka av så många som möjligt!

Besök fina kända eller mindre kända städer, åk ut i naturen, besök huvudstaden om du inte bor där, åk ut till havet om sådant finns eller till bergen om du inte bor precis där. Du som bor på landet kan åka till större städer och utforska stadslivet med allt vad det innebär, medan du som bor i staden kanske hellre åker ut till landsbygden, havet eller bergen och upplever naturen på olika sätt.

I många länder skiljer sig naturen, klimatet och kulturen beroende på vilken del av landet man är i, så passa på att se så många olika delar som möjligt för att få en verklig bild av landet.

Om du eller någon i din vänskapskrets har tillgång till bil på fritiden kan ni göra en roadtrip, packa väskorna, på med hög musik och ha en riktigt kul dag eller helg! Om inte kan ni kanske hyra en bil (kolla vad som gäller med försäkringsregler bara, ibland behöver man ha haft körkort en viss tid för det). Vissa länder har rabattkort för tåg om man är under en viss ålder, andra länder har billiga långfärdsbussar. Googla, fråga värdföräldrarna eller gå till stationen och prata med dem för att se vilka alternativ du har och vilket som är bäst!  

Fastna inte innanför riksgränserna

Detta tips gäller framförallt dig som är aupair i Europa, men självklart är det möjligt även från andra ställen. Vi i Sverige är ganska isolerade när det kommer till att enkelt kunna resa till ett annat land. Självklart kan vi, beroende på var i landet man bor, resa till Norge, Finland och Danmark - men det känns inte så exotiskt. Många länder i Central- och Sydeuropa däremot gränsar till flera andra länder vars kultur skiljer sig ganska markant, en perfekt möjlighet för dig som aupair att inte bara uppleva ett land under din resa. Utnyttja om du har en längre ledighet att åka iväg en sväng. Exempel om du är aupair i:

  • Paris eller London: ta tåget över sundet en helg.
  • England: besök Skottland och Irland.
  • Södra Frankrike: åk över till Spanien eller Italien.
  • Tyskland eller Schweiz: ta tåget till något av de angränsade länderna - Österrike, Italien, Frankrike, Luxemburg, eller tvärtom.
  • Spanien: åk till Portugal, Frankrike eller Balearerna beroende på vilken del av landet du bor i. Om du är i närheten av Malaga kan du till och med ta färjan över till Marocko!
  • USA: åk till Canada, Mexiko eller bara någon annan delstat.
  • Australien finns Nya Zeeland, eller tvärtom.

Än en gång, åk på roadtrip om det är möjligt, eller så finns många billiga resor att hitta om man bara vet var man ska leta, så kolla både tåg, flyg, buss och båt. Prata med värdföräldrarna, kompisar, språklärare och andra infödda i staden och landet. De har ofta koll på var du kan börja kolla (men inte alltid, många vuxna har ingen aning om hur man hittar billiga tågbiljetter - de bryr sig kanske inte om priset på samma sätt när de själva ska resa).

Resbuffert innan du åker iväg till din nya hemstad

Aupairlönen är inte alltid den bästa, så se till att spara ihop en liten reskassa innan du åker iväg som du kan använda till denna typ av saker. Det är inte särskilt kul att stå där när kompisarna vill iväg och resa och man själv inte har några pengar. Du kommer tacka dig själv senare när du kan testa alla extremsporter du vill, eller åka dit du känner för.

Ha en öppen dialog med familjen om dina resplaner

Ibland, eller ofta, måste man som aupair vara barnvakt en eller två kvällar i veckan, någon av dem ofta på helgen. Tyvärr kan ju dessa kvällar ställa till det lite om man vill åka iväg och göra något, men prata med familjen i god tid innan och se om ni kan kompromissa. Du är inte där endast för att passa upp på dem, utan även för att faktiskt få en chans att resa och ha kul. De flesta familjer kan förstå det, så förklara läget och se om det går att flytta dessa kvällar till mitt i veckan just den helgen du vill åka iväg, eller kanske kan du vara barnvakt på fredag kväll och åka tidigt på lördag morgon? Ibland är det möjligt att ändra, ibland inte, då får du försöka hitta en annan helg att resa. Det viktiga är att se till att båda parter blir nöjda och att det inte är endast en av er som alltid får er vilja igenom.

To-do-list

Skriv en lista med alla saker du vill hinna göra under din tid i landet direkt när du kommer dit, fyll på under tiden och pricka av varje sak du hinner med. På så vis står du inte där sista månaden med femton saker kvar som du vill göra och se.

Det är lätt att fastna på Starbucks och de välkända områdena när man är ledig, men våga testa annat, ge er iväg och upptäcka nya saker också. Man ångrar bara det man inte gjorde. Do it!

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65