Aupairguiden.se

Au pair i Tyskland

Vill du öka dina chanser att jobba internationellt? Tyskland är det näst folkrikaste landet i Europa efter Ryssland, och har en av världens största ekonomier. Dessutom är landet Sveriges största handelspartner. Att jobba som au pair ett år i Tyskland ger dig både arbetslivserfarenhet och förhoppningsvis värdefulla språkkunskaper och kontakter för framtiden. Kulturen skiljer sig samtidigt inte enormt från Sverige, vilket gör det enklare att anpassa sig i en tysk familj.

 

neuschwanstein_s

Att upptäcka i Tyskland

Tyskland är känt för sina många sagolika slott. Slottet Neuschwanstein utanför Füssen i södra Tyskland ligger uppe på en bergstopp i Alperna, och sägs ha använts som förebild åt slottet i Disneyklassikern Törnrosa. Ett måste för alla romantiker!

De vanligaste städerna att besöka som au pair är Berlin, Hamburg och München. Berlin är känt för sitt livliga nattliv och har ett brett utbud av klubbar med olika musikstilar - allt från techno, dance och clubhits till jazz, salsa och golden hits. Staden är även känd för sina museer, teatrar, och sin vackra arkitektur.

I slutet av september och början av oktober hålls även Tysklands årliga ölfest, Oktoberfest. Festen pågår i sexton dagar och hålls i München. Oktoberfest anses vara en av världens största folkfester och lockar tusentals besökare varje år.

Tyska värdfamiljer

Som svenskar får vi ofta höra att vi liknar tyskarna med vårt ordentliga sätt, behovet av planering och vårt sätt att uppfostra barnen. Därmed är det möjligt att du hittar många likheter mellan dig och din värdfamilj. Skillnaden kan vara att tyskarna ibland anses vara rakare och mer direkta än vad vi svenskar är vana vid. I Tyskland menar man inget illa med det, utan anser det vara mer korrekt att vara ärliga mot varandra.

Tyskar är i motsats till vad många tror väldigt öppna och lätta att lära känna. De avgudar dessutom allt som har med Sverige att göra, så som svensk au pair är du speciellt intressant och populär!

Barnuppfostran

Generellt finns inga större skillnader från Sverige vad gäller barnuppfostran, men tyskar kan ibland vara mer disciplinerade och ha fler regler för sina barn. Se till att du och familjen pratar igenom vilka regler som gäller i hemmet för att undvika missförstånd.

Vid matbordet

Kött och korv i alla former är ett vanligt tillbehör på det tyska matbordet. Vill man äta något snabbt ute finns det oändligt många bagerier. De erbjuder allt från söta bakverk till croissanter med inbakad bratwurst! Andra specialiteter som du inte vill missa är sauerkraut (surkål) och pretzel (salta stora kringlor).

Lika som i Sverige kommer din värdfamilj att uppskatta om du tackar för maten. Artighetsuttryck som ´bitte´ (´varsågod´ eller engelskans ´please´) och ´danke´ (´tack´) kan komma väl till användning.

Vett och etikett i Tyskland

Do´s
Nia äldre personer som du inte känner genom att tilltala dem ’Sie’ istället för ’du’.

Dont´s
Undvik att prata om andra världskriget med tyskar om de inte själva tar upp ämnet. Att skämta om kriget är aldrig populärt!

Nätverkande som au pair

Liksom för många andra länder finns Facebookgrupper för au pairer i Tyskland. Facebook kan vara ett bra verktyg för att hitta andra au pairer i ditt område och för att ordna aktiviteter. I Berlin och Frankfurt finns även Svenska Kyrkan som ibland har aktiviteter och möten för svenska ungdomar i Tyskland.

Tysk inspiration

Vill du fräscha upp skoltyskan lite innan du åker? Eller bara få en hint om Tysklands kultur? Då kan då hitta inspiration i någon av alla svensk-tyska tv-deckare. Liksom svenskarna har tyskarna en förkärlek till kriminaldeckare, och många deckare görs i samarbete med svenska skådespelare. Några exempel är ´I denna stilla natt´ och ´Det du inte ser´, som baseras på Mari Ljungstedts romaner, och den tyska serien ´Kommissarien och havet´, där bland annat Ola Rapace, Peter Haber och Per Moberg medverkar.

Bra att känna till om Tyskland

Som EU-medborgare har du rätt att jobba i Tyskland i upp till tre månader utan tillstånd. Därefter bör du anmäla till myndigheterna att du avser att stanna längre i landet. Besök då närmaste Einwohnermeldeamt - de utfärdar intyg om uppehållsrätt automatiskt då du anmäler dig. Detta hittar du oftast i närmsta Rådhus.

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

Aupairads.com

Hitta värdfamilj i Germany

Familjen ID5797 i Hamburg, Germany

Familjen ID68344 i Freiburg, Germany

Familjen Wallen i Berlin, Germany

Familjen Aggarwal i Munich, Germany

Familjen Junholm i Hamburg, Germany

Här listar vi några av alla familjer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

logo_small

line250

Läs också

Tyskland i korthet

Invånarantal: 82 miljoner
Huvudstad: Berlin
Valuta: Euro €
Landsnr: +49
Språk: Tyska
Flygtid från Sverige: Ca 1h 30min
Medeltemperatur: 20+ på sommaren och 5+ på vintern

line250

Läs också

Praktiska fraser

Hej! Hallo!
Hur mår du? Wie geht es Ihnen?
Jag jobbar som au pair. Ich arbeite als Au-pair.
Maten är färdig! Das Essen ist fertig!
Du måste göra läxorna. Sie müssen Hausaufgaben machen
Jag är singel. Ich bin Single.
Jag pratar bara lite tyska. Ich spreche nur ein bisschen Deutsch.

 

line250

Läs också

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65