Aupairguiden.se

Au pair på Nya Zeeland 

Att jobba som au pair är en utmaning i sig, men för dig som inte kan få nog av äventyr är Nya Zeeland det perfekta resmålet. Här kan du kombinera barnpassning med snorkling, strandliv och surfing, eller varför inte ta en ridtur för att upptäcka landets vackra natur?

 

beach2

Att upptäcka på Nya Zeeland

De vanligaste destinationerna för au pairer är Auckland, Wellington och Christchurch. I dessa metropoler hittar du allt inom shopping och uteliv, samtidigt som du får tillgång till underbara stränder och natur.

Värdfamiljer på Nya Zeeland

Generellt burkar nyzeeländare uppfattas som trevliga, öppna och sociala till sättet. Som svensk au pair lär du förvånas över att människor snabbt börjar prata med dig när du väntar på bussen eller går och handlar. Om du är öppen som person är det troligt att du kommer att trivas bra hos en nyzeeländsk värdfamilj.

Barnuppfostran

På Nya Zeeland var barnaga tillåtet fram till år 2008, då The Anti Smacking Law introducerades. Dock är detta ett nytt koncept på Nya Zeeland och i vissa familjer förekommer agande fortfarande. Du som au pair ska förstås alltid ta avstånd från barnaga.

Vid matbordet

Nyzeeländare äter allt från kyckling och lamm till olika fiskrätter, och många familjer grillar året om. Eftersom Nya Zeeland har fantastisk natur finns mycket ekologisk mat som delvis odlads lokalt. En typisk rätt är pavlova, en stor marängtårta som även är Nya Zeelands nationalefterrätt. Fint bordsskick anses som viktigt på Nya Zeeland, både vad gäller barn och vuxna.

Vett och etikett

Do´s

- Använd ordet please ofta! Om du inte säger please efter att du har bett om något, kan du uppfattas som oförskämd.

- Upptäck Maorikulturen, Nya Zeelands ursprungskultur! Många au pairer tycker att Maorikulturen är fascinerade och kommer hem med Maoritatueringar efter sitt år som ett minne.

- Sov, fast på rätt tid. Det skiljer 12 timmar mellan Sverige och Nya Zeeland. Se till att du går och lägger dig tidigt första kvällen du kommer till Nya Zeeland men ställ klockan så att du vaknar tidigt. Försök att undvika att ta en tupplur under dagen då det gör det ännu svårare för dig att ställa om till nyzeeländsk tid.

Don´ts

- Glöm inte att det är vänstertrafik på Nya Zeeland. Detta är viktigt för dig som ska skjutsa/ hämta barnen med bil.

- Bli inte alltför bekväm! Nya Zeeland är ett relativt säkert land, men den avslappnade stämningen kan bedra. Var alltid försiktig när du går ut på kvällarna och undvik att gå hem ensam från krogen.

Nätverkande som au pair

Liksom för många andra länder finns Facebookgrupper för au pairer på Nya Zeeland. Facebook kan vara ett bra verktyg för att hitta andra au pairer i ditt område och för att ordna aktiviteter. I Auckland finns även Svenska Föreningen som ordnar med aktiviteter för svenskar på Nya Zeeland. Glöm inte heller att du kan hitta likasinnade au pairer på Aupairforum.se.

Inspiration från Nya Zeeland

Nyfiken på Nya Zeeland? Landets enastående natur går att se både i Sagan om ringen, Avatar och The Hobbit- filmerna, då filmerna delvis är inspelade på Nya Zeeland. Luta dig tillbaka och låt dig inspireras!  

Bra att känna till

Som au pair i Nya Zeeland kan du åka både privat och via förmedling. Landet har ett så kallat Working Holiday Visa (Sweden Working Holiday Scheme för svenskar) som tillåter unga människor att arbeta och resa i Nya Zeeland under tolv månader. Här kan du läsa mer om visum i Nya Zeeland

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

Läs också

Nya Zeeland i korthet

Folkmängd:  ca 4,5 miljoner
Huvudstad: Wellington
Valuta: Dollar (Nya Zeeland)
Språk: Engelska, Maori
Flygtid från Sverige:  30 timmar eller mer beroende på väntetid vid mellanlandning
Medeltemperatur i Wellington: Sommar +20, vinter +14.
Landsnummer: 64

 

line250

Läs också

Slang från Nya Zeeland

Ankle biter - småbarn

Aroha - kärlek (ursprung: Maori)

Au - Jag vet inte

Barbie - grillfest, barbeque

Cheers - tack,/hej då.

Primo - bra, perfekt

Hard yakka - hårt arbete

Whanau - familj (ursprung: Maori)

Kai - mat (ursprung: Maori)

 

line250

Läs också

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65