Aupairguiden.se

Au pair i Norge

Norge blir en allt populärare destination för svenska au pairer, och kanske är det inte så konstigt. Förutom en enastående natur, finns en närhet både till den svenska kulturen och det svenska språket. Det kan kännas som en trygghet för au pairer som reser utomlands för första gången. I Norge finns dessutom stora möjligheter att gå vidare på arbetsmarknaden efter tiden som au pair.

 

Norge_au pair destination

 

Att upptäcka i Norge

De vanligaste destinationerna för au pairer är Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger och Kristiansand, men en del väljer även att åka till de mindre orterna på landsbygden. I Oslo kan du förutom att besöka en mängd olika museer (till exempel Vikingamuseet)  även besöka slottet och Nationalteatern, eller varför inte ta en promenad längs hamnen och stanna till vid en av båtrestaurangerna och äta nyfångade räkor?I Norge har varje stad sin charm, och du stöter på vacker natur runtom i hela landet.

 Norska värdfamiljer

Generellt brukar norrmän uppfattas som blyga och lite tillbakadragna, men  trevliga och lättsamma när du väl lär känna dem. Det är troligt att du som svensk au pair kommer att känna igen dig i den norska kulturen.

Barnuppfostran

Det finns inga större skillnader mellan barnuppfostran i Norge och Sverige. Barn uppfostras och behandlas likvärdigt i de två länderna och barnen innehar en central roll inom familjen.

Vid matbordet

I det norska köket hittar du allt från färsk fisk till viltkött och en mängd olika mejeriprodukter som färsk mjölk, brunost och filmjölk. Lunchen brukar vara lättare än middagen, och kan till exempel bestå av en smörgås med olika pålägg. Bordsskicket är väldigt likt det vi har i Sverige, så du klarar dig med de etikettsregler du har lärt dig i Sverige.

Vett och etikett

Do´s

- Köp vandringskängor och skidutrustning så att du kan hänga med på ´tur´. Norge har en helt enastående natur - passa på att upptäcka den!

- Passa på att lära dig norska! Även om du ofta klarar dig med svenska, ger kunskaper i det norska språket ett plus i kanten på ditt CV. Det är dessutom uppskattat hos de flesta norrmän.

Don´ts

- Fastna inte i svenskträsket.  Du kommer att träffa på en mängd svenskar i Norge. Försök att även lära känna norrmän och ta del av deras kultur och traditioner.

Nätverkande som au pair

Liksom för många andra länder finns Facebookgrupper för au pairer i Norge. Facebook kan vara ett bra verktyg för att hitta andra au pairer i ditt område och för att ordna aktiviteter. I Oslo hittar du även Svenska Kyrkan och Svensk-norska föreningen som främjar kulturellt utbyte mellan svenskar och norrmän. Glöm inte heller att du kan hitta likasinnade au pairer på Aupairforum.se.

Norsk inspiration

Vill du glänsa med lite kunskaper i norska när du kommer fram? Eller är du bara nyfiken på hur det norska språket låter? Exempel på norska filmer är till exempel Elling, eller serien Van Veeteren där många norska skådespelare medverkar.                                                         

Bra att känna till

- Glöm inte att du som svensk medborgare kan göra avdrag på skatten i din norska deklaration de första två åren som du jobbar i landet.

- Då du kommer till Norge behöver du uppsöka ett lokalt Likningskontor(skattekontor) för registrering och ansökan om skattekort och D-nummer (personnummer för icke-norrmän). När du väl har fått ditt D-nummer, se till att skriva in dig hos en läkare. Det är till denna läkare som du vänder dig vid icke akuta besvär och det är då smidigt att redan vara inskriven för att slippa ringa runt när du väl behöver hjälp.

 

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

Aupairads.com

Hitta värdfamilj i Norge

Familjen ID68241

Familjen ID68241 är en av alla familjer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

logo_small

line250

Läs också

Norge i korthet

Folkmängd:  ca 5 miljoner
Huvudstad: Oslo
Valuta: Norska kronor
Språk: Norska
Flygtid från Sverige:  Ca 1h

Medeltemperatur i Oslo: Sommaren +18, vintern -5.
Landsnummer: 47

 

line250

Läs också

Praktiska fraser

Hej! Hei (Hay).

Hur mår du? Hvordan går det?

Jag jobbar som au pair. Jeg jobber som au pair.

Pratar du svenska? Snakker du svensk?

Nu måste du göra läxorna. Nå må du gjøre lekser.

Maten är klar! Maten er klar.

 

line250

Läs också

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65