Aupairguiden.se

Au pair på Irland

Irlands vackra natur, rika uteliv samt historiska och kulturella arv har gjort landet till ett allt populärare resmål för au pairer. Förutom engelska talas iriska, som varit officiellt språk i Irland sedan 1921. Stick ut genom att åka till ett land som skiljer sig från de typiska aupair destinationerna England och USA!

dublin

Att upptäcka på Irland

De vanligaste resmålen för au pairer är Dublin, Cork och Belfast. I Huvudstaden Dublin hittar du allt från kända teatrar (till exempel Gaiety, Abbey och Olympia) till Irlands Nationalmuseum och de populära shoppingstråken på Grafton Street och Henry Street. Cork är en universitetsstad som håller flera evenemang och film- och musikfestivaler året om. Belfast ligger i Nordirland och brukar räknas som landets kulturella och ekonomiska centrum. Här hittar du bland annat Titanic Belfast - populärt museum och platsen där skeppet Titanic föddes.

Irländska värdfamiljer

Generellt brukar irländare uppfattas som pratglada, gästvänliga, generösa och skämtsamma. Irländska värdfamiljer delar gärna med sig av sin historia och kultur genom att berätta om irländska sägner och traditioner. Om du är öppen och social som person är det troligt att du kommer att trivas bra hos en irländsk värdfamilj.

Barnuppfostran

En stor skillnad mot Sverige är att barnaga inte är förbjudet på Irland. Dock är det inte så vanligt förekommande. Du som au pair ska förstås alltid ta avstånd från barnaga och aldrig själv slå ett barn. I övrigt skiljer sig inte barnuppfostran särskilt mycket åt från den vi har i Sverige.

Vid matbordet

I det irländska köket spelar fisk, skaldjur och olika potatisrätter en central roll. Några traditionella maträtter är boxty (irländsk potatispannkaka) Shepherds pie (rätt med potatispuré, lamm och grönsaker) och Irish stew (lamm- och fårstuvning). Glöm inte heller att prova Irish Coffee - kaffe med irländsk whisky och lättvispad grädde.

Bordsskicket har stora likheter med det vi har i Sverige. Irländska värdfamiljer lägger stor vikt vid att ha ett bra bordsskick, både vad gäller barn och vuxna.

Vett och etikett

Do´s

- Använd please, sorry och thank you ofta. Glömmer du att tacka för maten eller att be om ursäkt då du stöter till någon på gatan uppfattas det som ohövligt.

- Besök Irlands äldsta pubar och lär dig av den irländska kulturen! The Bravenhead sägs vara en av de äldsta, även om irländarna ibland är oense om detta.

- Passa på att fira St Patricks Day, Irlands nationaldag, den 17 mars. Ta på dig något grönt, samla dina vänner och ge dig ut för att fira!

Don´ts

- Glöm inte bort att det är vänstertrafik i Irland! Tänk på detta om du ska hämta eller lämna barnen med bil, men också då du går över gatan.

- Blanda inte ihop Irland och Storbritannien. Trots att invånarna talar samma språk finns stora skillnader mellan områdena och befolkningen, och det är sällan populärt att dra alla över en kam.

Nätverkande som au pair

Liksom för många andra länder finns Facebookgrupper för au pairer på Irland. Facebook kan vara ett bra verktyg för att hitta andra au pairer i ditt område och för att ordna aktiviteter. På Irland finns också sociala nätverk som Internations och Swedish-Irish Society. Glöm inte heller att du kan hitta likasinnade au pairer på Aupairforum.se.

Irländsk inspiration

Vill du få en hint om den irländska kulturen, eller kanske veta hur den irländska dialekten låter? Ett bra sätt att göra detta på är att ta hjälp av irländska filmer, böcker eller teveprogram. Tips på kända irländska filmer som utspelar sig på Irland är till exempel Waking Ned Devine, Once and The Crying Game. Keltisk/ Irisk musik på iriska brukar gå att hitta på Spotify eller på närmsta musikbutik.

Bra att känna till

- Som EU-medlem behöver du inte registrera dig på migrationsverket i Irland. Däremot är det rekommenderbart att du ansöker om ett PPS-nummer (Personal Public Service Number). Med ett PPS-nummer får du tillgång till gratis sjukvård på Irland. Du ansöker på plats vid närmsta socialkontor. 

 Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

Aupairads.com

Spaar-Larsson söker au pair!

Familjen Spaar-Larsson

Familjen Spaar-Larsson är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID68241 söker au pair!

Familjen ID68241

Familjen ID68241 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID5797 söker au pair!

Familjen ID5797

Familjen ID5797 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Bettison söker au pair!

Familjen Bettison

Familjen Bettison är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID23248 söker au pair!

Familjen ID23248

Familjen ID23248 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Bannon söker au pair!

Familjen Bannon

Familjen Bannon är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Juhlin söker au pair!

Familjen Juhlin

Familjen Juhlin är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Schellekens söker au pair!

Familjen Schellekens

Familjen Schellekens är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

ID81026 söker au pair!

Familjen ID81026

Familjen ID81026 är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Tistrand söker au pair!

Familjen Tistrand

Familjen Tistrand är en av alla värdfamiljer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

Klicka här för se fler familjer!

logo_small

line250

Annons

Irland i korthet

Folkmängd: 4,5 miljoner
Huvudstad: Dublin
Valuta: Euro
Språk: Engelska och iriska
Flygtid från Sverige: Ca 2h 30 min
Medeltemperatur i Dublin: +18 på sommaren och +9 på vintern
Landsnummer: 353

 

line250

Annons

Irländsk slang

Sham - kompis
Quare good/ pure good - väldigt bra
It´s a cat - det är hemskt/ förfärligt
Grand - bra, ok
I´m bate! Jag är helt slut!
Gaff - hus
Aye - ja
Jackeen - en person från Dublin
Jacks - toalett
Stall the ball - vänta lite nu
Sup - tjena, läget?

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65