Aupairguiden.se

Au pair i Belgien

Är du språkfantast, eller kanske sugen på att bli en? I Belgien pratar man både flamländska, franska och tyska, vilket öppnar upp en mängd möjligheter för dig som vill kombinera au pair-tiden med språkstudier. Belgien ligger även centralt beläget i Europa, så det är lätt att resa runt och besöka andra närliggande länder. Perfekt för dig som gillar att resa!

 

bryssel_l

Att upptäcka i Belgien

De vanligaste destinationerna i Belgien är Bryssel och Antwerpen. Bryssel är bland annat känt för EU-parlamentet och EU-kommissionen som är belägna där. Som besökare kan du även se stadshuset, det kungliga palatset och NATO:s högkvarter. Antwerpen är en hamnstad som är känd för sin exklusiva diamanthandel. Staden har även flera muséer och en djurpark, Antwerpen Zoo, som lockar tusentals besökare varje år.

Belgiska värdfamiljer

Belgare brukar uppfattas som trevliga och lättsamma med gott sinne för humor. Kulturen har till viss del påverkats av grannländerna Frankrike och Holland. En del kan uppfatta belgare som mer hierarkiska än svenskar och något mindre strukturerade. Om du är lättsam och humoristisk som person är det troligt att du kommer att trivas hos en belgisk värdfamilj.

Barnuppfostran

Det finns inga större skillnader mellan barnuppfostran i Belgien och i Sverige, så som svensk au pair kommer du förmodligen inte att ha några svårigheter med att anpassa dig till en belgisk familj. Familjen värderas högt i Belgien, så se till att inkludera barnen i samtalen vid matbordet och hitta på roliga aktiviteter med dem på fritiden för att glänsa som au pair.

Vid matbordet

Belgisk matkultur kan variera lite mellan de olika provinserna. Gemensamt är att belgare har en förkärlek för friterad mat. Favoriträtter är vaniljdoftande våfflor, musslor och pommes frites (som serveras i strut med olika slags majonnäsbaserade såser till). Belgien är också känt för sin goda choklad - ett måste för alla chokladälskare!

 Vett och etikett

Do´s:

- Res runt i resten av Europa. Belgien har bra kommunikationer till närliggande länder, så ta vara på de möjligheter som finns!

- Kindpussa personer som du känner väl när du hälsar. Börja med vänster kind, sedan höger, sedan vänster igen. Undantag: män kindpussar aldrig andra män.

 Don´ts

- Undvik att göra OK-tecknet (forma en cirkel med tummen och pekfingret). Det betyder nämligen noll i Belgien.

Nätverkande som au pair

Liksom för många andra länder finns Facebookgrupper för au pairer i Belgien. Facebook kan vara ett bra verktyg för att hitta andra au pairer i ditt område och för att ordna aktiviteter. Svenska Kyrkan finns på plats både i Bryssel och Antwerpen, och brukar ha olika typer av aktiviteter för svenskar utomlands.  

Belgisk inspiration

Vill du få en hint om den belgiska kulturen? Ett sätt är att se belgiska filmer eller tv-serier. Serien Salamander (språk: nederländska) fick ett stort genomslag i Belgien år 2012. Belgien har även tillsammans med grannlandet Frankrike skapat en rad tecknade serier, bland annat Tintin, Smurfarna och Lucky Luke.

Bra att känna till

- För att jobba som au pair i Belgien krävs det att du inte tar på dig någon annan typ av jobb medan du är i Belgien.

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

Aupairads.com

Hitta värdfamilj i Luxemburg

Familjen Juhlin i Mamer, Luxemburg

Familjen Quirke i Luxembourg, Luxemburg

Här listar vi några av alla familjer som söker en svensk au pair på vår nya mötesplats Aupairads.com.

logo_small

line250

Läs också

Belgien i korthet

Folkmängd: 10 miljoner
Huvudstad: Bryssel
Valuta: Euro
Språk: Flamländska, tyska och franska
Flygtid från Sverige: Ca 2h 15min
Medeltemperatur i Bryssel: runt 18 grader på sommaren och 5 grader på vintern.
Landsnummer: +32

 

line250

Läs också

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65