Aupairguiden.se

Au pair i Frankrike

Franska är ett av världens viktigaste språk. Du som jobbar som au pair i Frankrike och lär dig franska får  kunskaper som kan vara bra att ha både för personliga intressen och på arbetsmarknaden. Närheten till andra länder och den stora efterfrågan på au pairer gör att Frankrike är en av de mest populära destinationerna för au pairer.

 

paris_katedralen_l


Att upptäcka i Frankrike

Den främsta au pairdestinationen är Paris, men du kan även hamna i andra franska städer som Bordeaux och Nice eller på landsbygden. I Paris hittar du, förutom allt inom mode och gastronomi, även berömda sevärdheter som Eiffeltornet, Louvren och Triumfbågen. Staden har flera trevliga parker, som Jardin du Luxembourg och Jardin du Tuileries. Bordeaux är en hamnstad i sydvästra Frankrike som bland annat är känt för sina viner i världsklass. Nice ligger i södra Frankrike och brukar locka turister med sitt medelhavsklimat, fina stenstränder och sin multikulturella miljö.

Franska värdfamiljer

Generellt brukar fransmän anses som trevliga och sociala. Fransmän brukar inte vara rädda för att säga sin åsikt och gillar att föra långa och heta diskussioner om olika ämnen. En del kan uppfatta fransmän som mer konservativa än vad vi svenskar är, och etikettsregler, hierarkier och familjebakgrund värderas högt.

Barnuppfostran

En del uppfattar fransmän som mer auktoritära och stränga vad gäller barnuppfostran. En skillnad från Sverige är också att barnaga inte är förbjuden i Frankrike. Det kan vara svårt att påverka föräldrar som agar sina barn, men du som au pair ska självklart ta avstånd från detta om det sker i din familj.

Vid matbordet

Det franska köket är känt över hela världen, och omfattar allt från modernare nymodigheter till klassiska franska maträtter. Några typiskt franska rätter är ratatouille, fransk löksoppa och crepes. Vin och olika typer av ostar är också centralt för det franska köket.

Fransmännen har också en hel del regler kring bordsskick som kan skilja sig från de vi har i Sverige. Bland annat ska händerna alltid vila på bordet och brödet ska brytas i mindre bitar innan förtäring. Det kan vara klokt att läsa på lite extra om det franska bordsskicket innan du åker iväg.

Vett och etikett

Do´s

- Försök att prata på franska i första hand och ta till engelskan i nödfall. Fransmännen uppskattar om du försöker kommunicera på deras språk.

- Ta del av den franska kulturen. Fransmännen är mycket stolta över sitt rika kulturarv. Att vara intresserad av franska författare, konstnärer och musiker samt historia och matkultur ger dig förstås ett plus i kanten och gör dessutom din resa roligare.

Don´ts

- Pussa inte direkt på kinderna då du hälsar på någon. Fransmännen hälsar med "luftpussar" - först till vänster och sedan till höger.

- Glöm inte titeln. Det kan uppfattas som mycket ohövligt att kalla en person vid  förnamn utan att de uttryckligen sagt att du kan göra detta. Du ska alltid lägga till Madame, Monsieur eller Mademoiselle före personens efternamn. Glöm inte att detta även gäller lärare och kompisars föräldrar.

Nätverkande som au pair

Liksom för många andra länder finns Facebookgrupper för au pairer i Frankrike. Facebook kan vara ett bra verktyg för att hitta andra au pairer i ditt område och för att ordna aktiviteter. I Lille och Paris finns Svenska klubben, som ordnar med aktiviteter för svenskar bosatta i Frankrike. Svenska kyrkan finns dessutom på plats i södra Frankrike och Monaco. Glöm inte heller att du kan komma i kontakt med likasinnade au pairer på Aupairforum.se.

Fransk inspiration

Vill du få en hint om den franska kulturen? Eller känner du för att fräscha upp skolfranskan innan du åker? Ett bra sätt att göra detta på är att ta hjälp av franska filmer, böcker eller teveprogram. Filmerna Amelie och Le Prènom är exempel på typiska franska filmer som dessutom vunnit flera priser. Bland annat vann Amelie priset för bästa film i European Film Awards år 2001.

Bra att känna till

- Du förväntas inte ge dricks på franska restauranger, men det uppskattas alltid. Om du är nöjd med ditt besök och vill visa din uppskattning, kan en rimlig dricks ligga på 5-10 procent av priset.

 - Tågresor är ofta dyra i Frankrike, ibland dyrare än flygen! Lägg därför ned lite extra tid på planering om du tänker resa runt inom landet.

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

Aupairads.com

Hitta värdfamilj i Austria

logo_small

line250

Läs också

Frankrike i korthet

Folkmängd: 61,5 miljoner
Huvudstad: Paris
 Valuta: Euro
Språk: Franska
 Landsnr: (+33)
Flygtid från Sverige: ca 2h 30 min
Medeltemperatur i Paris: 23+ på sommaren och 10+ på vintern.

line250

Läs också

Användbara frasetI

Hej! Salut!

Vad heter du? Comment tu t´appelles?

Jag jobbar som au pair. Je travaille comme une fille au pair.

Middagen är färdig! Le dîner est prêt!

Förlåt, jag förstår inte. Désolé, je ne comprends pas.

Ni måste göra läxorna. Vous devez faire ses devoirs.

 

 

 

line250

Annons

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65