Aupairguiden.se

Hantera barn som mår dåligt

Au pairer ses inte enbart som en anställd för barnen utan mer som ett äldre syskon och en god äldre vän. Denna relation gör att man som au pair ibland kan få höra saker som barnen berättar i förtroende, saker som inte ens föräldrarna vet om. Det kan handla om mobbing i skolan, att barnet inte känner sig älskat av sina föräldrar, funderingar kring kroppen, vänskap, kärlek, sex, etc. Hur gör man då när man får höra något som skär i hjärtat? Vilken skyldighet har man att berätta för föräldrarna, och hur gör man det? Och vilken skyldighet har man gentemot barnen och att inte bryta deras förtroende? Hur pratar man med barnen om djupa och ibland jobbiga ämnen - som au pair har man ju sällan en utbildning i att hantera sådant på ett pedagogiskt eller lugnande sätt? Ingen av dessa frågor har ett rätt eller fel, det gäller bara att väga för- mot nackdelar och försöka göra det bästa av din situation.

Lyssna och tala med barnet

Ett jobbigt samtal kommer ofta oväntat och det går nästan aldrig att vara helt förberedd på hur man ska reagera och vad man ska säga till svar. Några allmänna tips att hålla i bakhuvudet, oavsett samtalsämne, är att försöka gå ner till barnets nivå i samtalet. Visa att du är vuxen och att hen kan lita på dig, men försök att inte sätta dig över barnet. Prata med barnet på hennes eget språk och upprepa saker hon sagt med andra ord för att se och visa att du verkligen förstått. Ge barnet tid att berätta. Försök dra in fler perspektiv på problemet, kanske är det inte så illa som det först verkat? Det viktigaste av allt är ändå att visa att du finns där, att du lyssnar och förstår. Fråga om du kan göra något, hur det kan bli bättre. Var den vän och det stöd du själv vill ha när du mår dåligt.

Berätta för föräldrarna

När det gäller frågan om man ska berätta för föräldrarna eller inte finns några frågor att fundera kring; framförallt hur allvarligt är det barnet berättat - att hen till exempel är olyckligt kär kanske inte är något man behöver göra till en stor grej, men att hen inte vill leva längre eller blir mobbad i skolan är desto värre. Hur skulle du själv känna om det var ditt barn? Alla föräldrar vill såklart veta allt om sina barn, men ett litet kärleksproblem kanske inte är hela världen om man inte får veta så länge det löser sig relativt snabbt.

Det är också viktigt att tänka på hur du skulle känna om du var barnet som berättat något i förtroende för en person och denna sedan berättar det vidare till dina föräldrar. Vissa saker måste man som barn få berätta själv och då kanske du kan vara en hjälp på traven, finnas med när barnet berättar, men inte vara den som gör det. Vissa saker har barnet kanske berättat för att hon ville lätta sitt hjärta medan andra saker är så viktiga att det är en fara för barnet om du inte berättar det vidare. Ta hjälp av dina egna föräldrar och vänner och se hur de hade agerat i situationen - du behöver inte berätta exakt vad barnet sagt, bara att det sagt något jobbigt.

När och om du bestämt dig för att berätta för föräldrarna måste du tänka ut hur du ska säga det. Tänk på att det kan vara jobbigt för dem att barnet berättat en sådan sak för dig och inte dem. Försök berätta det hela så neutralt och ordagrant som det bara går för att inte ge någon som helst plats till tolkning eller känslor att lysa igenom. Visa att du förstår att det är jobbigt för dem och försök inte ta för mycket plats och vara någon bara för att det är dig barnet berättat för.

Som au pair har man sällan en utbildning för att hantera situationer som detta, och vi är alla bara människor. Var dig själv och hantera situationen så bra du kan efter din förmåga och sunt förnuft; ingen kan förvänta sig mer än så. Genom att lyssna på barnet och förmedla vissa allrvaliga problem vidare till föräldrarna visar du att du tar ansvar och bryr dig

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65