Aupairguiden.se

Hantera busiga barn

Barn är alltid barn! Ja visst, men samtidigt kan man som au pair upptäcka att vissa barn är snäppet busigare än andra. Kanske beror det på att dessa barn är mer överaktiva än genomsnittet eller att det är rörigt hemma. Är du au pair åt ett eller flera busiga barn, förvirrad och undrar hur du på bästa sätt ska hantera situationen? Här följer några tips för en så harmonisk vistelse som möjligt i din nya värdfamilj.

Tips på hur du hanterar små busfrön:

Var så konsekvent som möjligt

Det mest grundläggande för att få trotsiga barn att lyda uppmaningar, är att vara konsekvent med vad som är tillåtet och inte tillåtet. Lyckas du vara konsekvent på rätt sätt undviker du inte bara onödigt tjat från barnen, de kommer även själva trivas bättre i en miljö som är förutsägbar.

Barn fungerar på så sätt att de försöker tänja på de gränser som har skapats av vuxna i deras omgivning, som till exempel att fråga om de får godis innan maten eller stanna kvar och leka med kompisar istället för att följa med hem efter att skolan är slut. Sådana försök blir särskilt tydliga när det dyker upp en ny person i deras liv - som en au pair. Om barnen märker att det inte fungerar ger de flesta upp, även de busigare barnen. Det är därför extremt viktigt att vara konsekvent redan från början.

Prata med värdföräldrarna om de inte är konsekventa

En del au pairer tycker att det är svårt att vinna respekt från barnen på grund av värdföräldrarnas agerande. En au pair berättade att hon vid flera tillfällen förbjudit barnen något genom att säga nej, varefter föräldrarna sagt ja till barnen! Om du och din värdfamilj inte är konsekventa kommer både ditt jobb som au pair och deras jobb som föräldrar att försvåras.

Vad som är bäst i en sådan situation är att sätta sig ner tillsammans med värdföräldrarna och diskutera problemet - så fort det upptäcks. Föräldrarna behöver visa inför barnen att de ska lyssna på de regler som du sätter (grunden ligger givetvis i föräldrarnas syn på hemmaregler och barnuppfostran). Detta för att barnen ska respektera dig som barnskötare och för att du ska kunna genomföra ett bra jobb - att ta väl hand om barnen och skapa en trivsam miljö för dem. Samtalet med föräldrana kan kännas som ditt livs svåraste, men också ett av de viktigaste. Om du förklarar problemet på ett tydligt sätt och det är en bra värdfamilj så kommer de ha förståelse. I fortsättningen, när nya problem dyker upp i livet kommer du lättare ha mod att ta itu med dessa.

Undvik att vara negativ och tjatig

Behåll lugnet och prata i ett neutralt tonläge med barnen så gott det går. Busiga barn blir ofta ännu mer busiga om du själv brusar upp. Istället för att bli arg eller tjatig, ge ett barn som beteer sig illa en varning. Hör med föräldrana om vad för varning detta kan vara.

Tänk även på att välja dina strider. Håll huvudet kallt och ignorera när barnet gör något fel, vilket kan vara ett "straff" i sig. Barn busar ibland enbart för att retas. Märker barnen att de inte får någon uppmärksamhet är det inte lika roligt längre.

En annan fördel med att ignorera ett dåligt beteende är att du inte blir lika negativ mot barnen. Det är betydligt bättre att berömma när barnen gör något bra än att påpeka fel. Beröm små saker som barnen gör rätt, även om de känns självklara, för att skapa en positiv atmosfär!

Kom ihåg att "barn bara är barn"

När man ställer krav på barn är det lätt att glömma att deras hjärnor är långt ifrån färdigutvecklade och att de har en låg mognadsgrad. Se därför till att ha lagom höga krav på barnen. Ge enkla uppmaningar till dem, krångla inte till det eller ge onödigt långa förklaringar. Ställ inte heller för många frågor. Om du vill att barnet ska få välja själv, ge helst bara två alternativ (exempelvis jordgubbsglass eller chokladglass).

Utvecklingsfasen gör även att barn har svårare att komma ihåg information än vuxna. Om man tänker på det i förväg kan man många gånger slippa säga åt barnen när de glömmer viktiga saker. Ett exempel kan vara påminnelselappar som beskriver vad barnen ska förbereda varje morgon på egen hand.

Jobbiga situationer kan också undvikas genom att förbereda barnen på saker som är svåra för dem. Exempelvis kan du förbereda barnen innan läggdags genom att säga "om fem minuter är det dags att stänga av TV:n".  Och innan ni går och handlar tillsammans kan du förklara hur de ska bete sig i affären.

Förslag på aktiviteter för busiga barn

  • Överaktiva och lite busiga barn är fulla av energi. Det kan vara en bra idé att låta barnen "rusa av" sin överskottsenergi. Naturen passar extremt bra för barn att leka i. Det är inte enbart en säker miljö utan bilar, utan det är även bra för barn att träna upp sin motorik och balanssinne på ojämnt underlag. Stora lekplatser är ett annat förslag där barnen kan få utlopp av sin energi.
  • Samtidigt som busiga barn behöver rusa av sig, har de behov av att varva ner. Se till att hitta lugna aktiviteter som barnen trivs med. Det kan exempelvis vara att läsa böcker som barnen gillar eller att sjunga sånger tillsammans - ett perfekt sätt att avsluta en aktiv dag! Sång är bra både för kropp och själ.
  • En del barn blir extra vilda när de vet att det bara är på lek (de är smarta). Testa att engagera barnen i "vuxenaktiviteter" så ska du se att de skärper till sig. Var noga med att förklara att det är på riktigt och att allt måste göras försiktigt och noggrant. En vuxenaktivitet kan till exempel vara att baka en kaka tillsammans med barnen.

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65