Aupairguiden.se

Förväntningar på dig som au pair kring barnomsorg

Det är skillnad på att vara au pair och att jobba som nanny. För att arbeta som nanny krävs det att man har utbildning inom barnomsorg, till exempel som barnskötare, lärare eller fritidspedagog. Ofta krävs även några års arbetslivserfarenhet. En au pair behöver däremot inte ha någon utbildning inom barnomsorg. Ibland vill familjen att du har tidigare erfarenhet av arbete med barn. Det kan till exempel vara att du har jobbat på dagis eller brukar sitta barnvakt några gånger i månaden. De flesta au pairer har sedan innan viss erfarenhet av barnpassning. Däremot har de flesta ingen utbildning inom barnomsorg, och ställer sig frågan: vad förväntas av mig som au pair? Vad kan värdfamiljen kräva?

Aupairavtal kan se lite olika ut beroende på familjens och au pairens erfarenheter och preferenser. Kraven på dig som au pair är alltid en överenskommelse mellan dig och värdfamiljen. Typ av arbetsuppgifter, om det ingår att passa småbarn och så vidare ska alltid framgå av avtalet.

Generellt kan man dock säga att det finns några oskrivna huvudregler för att du ska passa som au pair.

Det som familjer förväntar sig av dig:

  • Du ska vara barnkär.
  • Du ska ta hand om barnen efter bästa förmåga.  Det innebär att du alltid gör ditt bästa, att du inte slarvar med något och att du håller de löften du givit värdfamiljen.
  • Du ska ta ansvar för barnens säkerhet. Håll barnen i handen när ni går över gatan, lämna inte vassa knivar eller andra farliga föremål framme och håll särskild koll på lite mindre barn.  Småbarn behöver bevakas så gott som hela tiden, då det finns risk att de ramlar eller stoppar något i munnen.
  • Fråga om något är oklart. Har barnen några allergier? Vilken tid ska de vara i säng? Det är bättre att fråga en gång för mycket än att gå runt och vara osäker och riskera att göra fel.
  • Engagera dig i barnen. Familjen förväntar sig att du ska leka och ha roligt med barnen. Facebook är alltså inte första prioritet.

Det som familjen aldrig kan kräva av dig:

  • Att du ersätter rollen som mamma/pappa. En au pair ska inte behöva ta över hela ansvaret för barnen.
  • Att du ska vårda allvarligt sjuka barn (värre än vanlig förkylning).  Detta bör överlåtas till familjen samt professionell inom området.
  • Att du ska kunna lika mycket om barn som en person med utbildning inom barnomsorg. Familjen måste lära upp dig under tiden, vara noga med att visa hur du ska gå tillväga och berätta vad som gäller för just deras barn.
  • Att du ska jobba fler timmar än vad som är rekommenderat. En au pair jobbar vanligtvis färre timmar än en utbildad nanny.
  • Att du ska ha ansvar över barn med speciella behov, som till exempel ADHD eller autism, speciellt om du inte förvarnats innan. Tänk efter lite extra innan du tar på dig ett sådant ansvar, då det kommer att kräva mer arbete och ansträngningar från din sida. Det är viktigt att du får hjälp och stöd från någon av dina värdföräldrar.

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65