Aupairguiden.se

Åk dit som au pair - kom hem som en stjärna

Hämtning från skolan, läxläsning och blöjbyten blir snabbt en rutin som sätter sig i ryggmärgen. Efter några dagar av ren förvirring faller alla bitar på plats, och snart känns det nästan som om du inte har gjort annat än att laga fullkornsvälling och lära ut multiplikationstabellen - samtidigt som du kollar efter  nya uppdateringar på Facebook. Livet som au pair kan vara stressigt, och det är inte alltid lätt att få dagen att gå ihop. Frågan är om du som au pair kan göra ännu mer. Utöver de fasta rutiner som finns, kan ett större engagemang i barnen bidra till en ännu bättre uppplevelse, och att du dessutom åker tillbaka till Sverige med en guldstjärna i kanten?

Att se utanför ramarna
Det är lätt att hamna i rutiner och inte reflektera över varför man utför en viss uppgift. Köket ska städas, barnen ska göra sina läxor och innan kvällen är slut ska barnen i säng. Nästa dag upprepas rutinerna, och allt fortsätter i en evig cirkel. Det kan dock löna sig att stanna upp och reflektera en stund. Vad är egentligen själva meningen med alla dessa uppgifter? Hur kan du utföra dem bättre? 

Ta exemplet med läxläsning. Så länge du ser det som ännu en sak som måste bockas av på dagens lista, är risken att du kommer att få tråkigt stor. Fundera lite kring vad du egentligen vill uppnå. Vad är det barnet behöver lära sig? Hur kan du göra läxläsningen roligare? På vilket sätt lär sig barnet bäst? Om du engagerar dig mer kan det bli roligare både för dig och barnet. Kanske bidrar du till och med till att det går bättre i skolan.

Ett annat exempel är språkinlärning. Många värdfamiljer vill att au pairen ska prata på ett annat språk med barnen (ofta engelska eller svenska). Tänk efter på vilket sätt du kan göra språkinlärningen roligare. Kanske kan ni leka eller spela spel där barnen får lära sig nya ord eller träna på att prata. Genom att se utanför ramarna och inte bara göra det som krävs av dig, kan du ta familjen med storm.

Dra nytta av dina talanger
Även om du inte känner dig  som någon supernanny har vi alla något som vi är duktiga på. Det behöver faktiskt inte röra barnpassning. Du kan använda dig av just dina talanger på ett sätt som glädjer både barnen och föräldrarna. Är du duktig på att laga mat? Föreslå en dag i veckan där du tar hand om matlagningen och gör den dagen till något extra. Familjen kommer att gilla att du engagerar dig, dessutom blir det ett stressmoment mindre för dina värdföräldar.

Gillar du inte matlagning finns det säkert något annat du är duktig på. Tycker du om att sporta kan du ordna med fysiska aktiviteter för hela familjen. Ta fram just din talang och låt familjen dela din passion! Vare sig det gäller en fotbollsmatch, en tur på skridskobanan eller långvandring ute i naturen, kan ditt engagemang ge mycket.

Om du i stället är lagd åt det kreativa hållet, kan en dag med sång och musik säkert glädja familjen. Varför inte öva in några sånger med barnen, och sedan överraska föräldarna med en privat minikonsert? Tycker du om att dansa kan ni uppträda med olika dansnummer där barnen får vara med och bestämma koreografi.

Stämmer ingenting av detta riktigt in på dig? Fundera en stund - alla brukar faktiskt vara bra på något. Något man ofta glömmer är den sociala kompetensen och hur viktig den är. Är du bra på att nätverka kan du ordna med playdates och liknande för barnen. Det är ofta uppskattat och ett bra sätt för barnen att träffa andra barn.

Din tid= barnens tid?
Som au pair måste man få vara ledig ibland. Det som händer alltför ofta är däremot att helgerna blir som en flykt undan familjen. Se till att vila upp dig ordentligt och ha roligt då du kan, men fundera på om det inte skulle ge mer att tillbringa tid med barnen även då du egentligen inte måste. Det visar på att du bryr dig om din värdfamilj, och vad kan egentligen vara bättre?

 

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65