Aupairguiden.se

När kärleken slår till utomlands

Det blir allt vanligare att den  oskyldiga semesterflörten utvecklar sig till kärleken med stort K. Enligt en undersökning från sajten Resfeber år 2012, träffar nästan fyra av tio svenskar sin semesterflirt igen efter semestern. I 15 procent av fallen  leder flirten till en kärleksrelation.

Många gånger kan en flirt på utlandsresan kännas spännande. Samtidigt kan en förankring av relationen vara både skrämmande och komplicerad. Frågan är om det lönar sig att hålla kvar vid relationen i längden. Kan kärleken stå över kulturella skillnader, språk och, framför allt, ovetskapen om framtiden?

Ge det en chans
Du åker hem om två månader och vill allt annat än att binda dig. Din förra relation slutade inte bra, och du orkar inte med mer komplikationer. Din vistelse som au pair är tillfällig, så varför skulle din fling vara något annat?

Ofta har vi redan förutfattade meningar om hur vi bör leva våra liv och vad som är bra för oss. Det vi inte tänker på är att livet ofta ger mer om man är öppen för förändringar. Om du är för snabb med att rata någon för att det verkar för komplicerat, kan du i värsta fall gå miste om något som hade kunnat bli en fin relation. Går du istället in öppensinnad i situationen kan du vara säker på att du inte missar något - oavsett om du sedan väljer att ta relationen vidare eller inte.

"Vi är för olika"
Givetvis kan en relation ta slut av det skälet att man inte passar ihop. Men handlar problemet om kulturella eller språkliga skillnader kan det vara värt att stanna upp och fundera ett tag. Är det verkligen ett hinder att ni inte pratar samma språk? Kan du lära dig av era kulturella skillnader snarare än att se det som ett problem? Att skaffa en partner med andra vanor och synsätt än de du är van vid kan göra er relation mer spännande. Förutom att du lär dig massor om en ny kultur, kommer du att få en massa nyttig språkträning. Även om en del kulturkrockar kan uppstå reder kommunikation ut de allra flesta missförstånd. Och vem vet - med tiden kanske du märker att du faktiskt inte håller med om att lika barn leka bäst.

Och vad händer sedan...?
Det kanske allra vanligaste problemet kommer då äventyret lider mot sitt slut och det är dags att packa väskan. Ovetskapen om framtiden är oftast en av orsakerna till att semesterflörten tar slut. Ändå har vi så många fler möjligheter idag än vad tidigare generationer hade. Internet gör det möjligt att hålla kontaken via sociala medier som Skype och Facebook. Lågprisflygbolag som Ryanair, EasyJet och Norwegian har billiga resor till en mängd olika destinationer både inom och utanför Europa. Det svenska utbildningssystemet gör det lättare att ta sabbatsår från universitetet eller att läsa en termin på universitet utomlands.

Dessutom väljer allt fler svenskar att flytta utomlands. År 2008 uppskattades cirka 250 000 svenskfödda bo i något av OECD:s medlemsländer. Det visar en undersökning från Statistiska Centralbyrån. De  flesta svenskar som flyttar utomlands är relativt unga - hela 40 procent är 30 år eller yngre. Siffran kan dessutom vara ännu högre, då till exempel studenter eller au pairer utomlands inte räknas i Eurostats register.

Veronica, en av Aupairguidens grundare, träffade sin nuvarande fästman då hon var au pair i England för åtta år sedan. Redan då kände hon att kärleken baserades på något genuint och ömsesidigt och att det inte bara var någon tillfällig attraktion.

- Vårt första möte var mycket speciellt. Jag gick med en vännina och strosade på regniga Portobello market i London när jag plötsligt distraherades av synen på en väldigt snygg kille. Det var något med utstrålningen som kändes välkomnande och rätt på något vis. Det visade sig senare att han hade känt likadant. Vi spanade båda in varandra, vred nacken av oss tills dess att han småsprang efter mig och sade "I think I would be a fool if I didn´t ask for your number". Jag föll på en gång, verkligen kärlek vid första ögonkastet.

Efter att ha gått på otaliga dejter blev de ett par. Veronica ville läsa till civilekonom efter aupartiden, vilket innebar att de båda var tvugna att anpassa sig. Efter åtta månader bestämde de sig för att prova jobblyckan i Sverige, och gick från ett distansförhållande till att plötsligt bli sambos. Något som i början innebar en hel del kulturkrockar. Idag jobbar de båda två i Sverige, är förlovade och planerar att gifta sig nästa år.

Till de som träffat kärleken utomlands vill Veronica säga:

- Om kärleken känns naturlig och genuin, då är det rätt. Jag tror att båda då automatiskt kommer att se till att ordna en situation som gör att relationen kan utvecklas. Ge det mer tid, stanna kvar längre om möjligt för att ge det en ordentlig chans - om det känns rätt. Gå på känsla och förnuft och försök skilja på vad som är en flört och vad som är verklig kärlek.

kaerlek_l

 

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65