Aupairguiden.se

Bli en i staden och träffa locals

Häng inte bara med vännerna på Starbucks

fastna_inte_paa_starbucks_l

Att bli aupair är ofta en idé om att lära sig ett nytt språk, träffa nya vänner från världens alla hörn och bo i ett annat land för ett tag. Man ser framför sig hur man vant promenerar längs gatorna i staden, känner till varenda butik och café, pratar utan problem med alla man möter och umgås på samma sätt som de infödda. Man vill vara en del av livet i staden.

Väl på plats blir det oftast inte riktigt som man tänkt sig. Istället för att hänga med de infödda ungdomarna slutar det med att man umgås på Starbucks, går på nattklubbar och shoppar i turiststråken med bara svenskar eller andra aupairer. Det känns så enkelt - oftast får man kontakt redan innan man åker dit, man är i samma sits, har liknande scheman som är lätta att planera efter och man talar samma språk. Det är en trygghet när hemlängtan smyger sig på, att ha någon att prata med som verkligen förstår, som kanske känner samma sak, som man kan prata med utan att behöva oroa sig för språkliga brister. Men det betyder också att man sällan känner sig som en del av staden utan helt enkelt bara som en turist.

Så hur gör man då som au pair för att ta steget till att bli en av dem, typ en local?

Internet

I det tekniska samhälle vi lever i, vore det konstigt om internet inte kunde hjälpa oss med detta problem. Couchsurfing (www.couchsurfing.org) är en hemsida som delvis handlar om det som namnet säger - surfa (sova) på någons soffa. En chans att få ett billigt boende och få ta del av den äkta kulturen i landet, inte bara som turist. Men sidan kan också användas för att bara möta upp en "local" när man är på resande fot: ta en kaffe, middag eller lite sightseeing. Lite beroende på vilket land och stad man är i så finns även andra liknande sidor, googla eller fråga dig runt så kanske du kan hitta någon mer! Oavsett vilken sida du använder så är det ett perfekt sätt att som aupair få lära sig nya ställen som inte alla känner till och man vanligtvis hänger på, att träna språket som talas i landet och få nya vänner som faktiskt bor i staden. Dessa personer är ofta väldigt öppna och gästvänliga, så kanske kan han eller hon bjuda med dig på tillställningar med sina kompisar så du får träffa ännu fler.

Lagsport

Om du brukade träna någon lagsport hemma i Sverige kan detta vara ett bra sätt både att få motion och träffa nya vänner från landet. Att vara aupair handlar mycket om att testa sina gränser och våga, så även om det kan kännas läskigt till en början med ett nytt lag som inte pratar samma språk så blir det bättre med tiden. Tänk vilken grej att kunna säga att du spelat fotboll eller dansat eller vad det nu handlar om i ett lag i Frankrike, USA eller var i världen du är.

Andra fritidsaktiviteter

Om du inte tycker om att träna lagsporter finns många andra aktiviteter att göra på fritiden som också kan göra att du träffar nya vänner. Du kanske tycker om att sjunga i kör? Spela teater? Om det är svårt att hitta saker själv kan du ta hjälp av värdföräldrarna. Kanske känner de någon som är aktiv, eller vet hur man kan hitta en förening.

Gå en kurs

En annan idé att kolla upp kurser, kanske finns det något inom matlagning? Målning? Foto? Eller något helt annat ämne som intresserar dig. Som aupair i USA måste man läsa ett visst antal credits samtidigt som man jobbar, och genom att välja en kurs öppen och intressant för alla ökar man chansen att träffa nya vänner.

Kulturaktiviteter

Kolla upp vilka kulturaktiviteter som händer i staden, fråga din värdfamilj om du får följa med eller gå med kompisarna. Var nyfiken, öppen och försök prata med människor. Genom att visa intresse för nya människor och kulturen blir du automatiskt en mer intressant person

Tänk utanför boxen! Om ni alltid brukar gå på samma Starbucks, bar eller restaurang med samma människor är chansen inte så stor att ni träffar nya människor, speciellt inte locals. De stora välkända ställena är vanligen bara dit turisterna går. Testa istället det lilla lokala fiket bredvid med bara några få kaffesorter och kakor, den lite konstigare baren eller okända restaurangen - oftast är det just där som locals hänger.   

Var öppensinnad

Det finns flera sätt att träffa locals på men det allra viktigaste, oavsett var du planerar att träffa dem, är att vara öppen! Vi svenskar är kända världen över för att vara lite inåtvända, stängda och kalla, medan invånarna i många andra länder är öppna och pratglada. Kopiera attityden - var öppen, modig och prata med människor när du har chansen: på tunnelbanan eller i kassakön, på gymmet eller i klassen. Kanske är det någon det klickar med som du kan träffa igen? När man väl lär känna en person leder det ofta till fler, så var öppen och modig och försök! Du har inget att förlora.

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65