Aupairguiden.se

Kulturkrockar du möter som au pair

Kulturkrockar på film är ofta roligare än vad de är i verkligheten. Alla har vi nog skrattat med den brittiska komediserien Fawlty Towers, där den brittiske hotellägaren Basil hamnar i ständiga konflikter med spanske kyparen Manuel. Eller när brudgummens föräldrar i Mitt stora feta grekiska bröllop blir bjudna på "en stillsam middag", som visar sig vara en livlig grillfest dit hela den grekiska släkten är bjuden.

Även om många missförstånd går att skratta bort, kan det i verkligheten uppstå situationer som kan kännas jobbiga och svåra att hantera. Redan vid första mötet kan osäkerheten ta vid. Hur hälsar man på någon som kommer från Spanien, Frankrike eller Indien? I vissa länder tar man i hand när man träffar någon för första gången, i andra ger man kindpussar som kan variera i antal beroende på land eller region. Att veta vad som gäller för varje kultur är inte det lättaste. Trots det är det en viktig del i mötet med din värdfamilj - det handlar ändå om det första intrycket.

När du presenterat dig för din värdfamilj börjar det verkliga äventyret. Nu ska ni börja leva tillsammans på riktigt, och relationen mellan dig och din värdfamilj är beroende av hur pass väl ni förstår varandras kulturella skillnader. Kanske har dina värdföräldrar en syn på barnuppfostran som inte stämmer överens med din egen. Maten kanske inte smakar som den brukar, och sättet att uttrycka sig på kan vara annorlunda. I medelhavsländerna har man ofta ett mer direkt sätt att uttrycka sig, medan andra kulturer har ett mer tillbakadraget sätt. Som svensk är det vanligt att ha hög integritet och att vara mån om privatlivet, även om det givetvis varierar mellan olika människor. Din värdfamilj kanske förväntar sig att du ska tillbringa hela kvällen tillsammans med dem framför teven, medan du själv helst hade velat gå in på rummet och prata med kompisarna på Skype.


En annan sak som kan skilja sig mellan olika kulturer är synen på religion. Även om Sverige är ett mångkulturellt land och det därmed finns en bred variation mellan olika religionstillhörigheter, är det jämfört med andra länder relativt sekulärt. Sverige har även utvecklats långt i jämställdhetsfrågor, och många tar kanske för givet att hushållsarbete och ansvar över barnen ska delas upp lika mellan män och kvinnor. De uppfattningarna råder inte i alla länder.

Som au pair lever man ofta väldigt nära inpå sin värdfamilj. En stor del av dagen tillbringas med barnen och relationen till familjen kan därför kännas extra viktig. Vad gör man då när det uppstår kulturkrockar? Svaret är inte enkelt, eftersom olika kulturer skiljer sig så pass mycket åt vad gäller vanor och levnadssätt.  Däremot finns några riktlinjer som kan göra livet som au pair lite lättare.

Läs på om landet innan du åker. Även om kulturella skillnader kan vara svåra att läsa sig till, kan man lära sig mycket om själva landet genom att läsa på lite innan. På så sätt blir chocken inte lika stor när du befinner dig på plats.

Var lyhörd. I ett främmande land kan känslor, argument och artighet uttryckas på ett annat sätt än vad du är van vid. Så länge man är medveten om detta, blir det lättare att hantera en eventuell kulturkrock.

Ta seden dit du kommer... Visst kan det vara svårt att anpassa sig till en ny kultur. Men upplevelsen som au pair blir förmodligen både enklare och mer lärorik om du anpassar dig till familjens vanor och sätt att leva. Dessutom brukar det vara mycket uppskattat från värdfamiljens sida.

...men glöm inte bort dig själv.Att anpassa sig till en ny kultur betyder inte att man ska förändra sin personlighet, intressen eller värderingar. Våga visa vem du är - kanske leder det till en riktigt intressant och lärorik diskussion.

Kommunikation. Som så många andra gånger, är kommunikation det bästa sättet att reda ut missförstånd. Var maten inte riktigt som den du är van vid? Förstod du inte varför värdpappan blev så arg sist? Har du svårt att klicka med människor från värdlandet? Det bästa i många fall är att, på ett artigt sätt, förklara att saker är annorlunda i din kultur och att det tar tid att vänja sig. Kanske kan ni mötas halvvägs.

Dela dina tankar med andra. Ibland kan det vara skönt att få lätta sitt hjärta och prata med andra som befinner sig i samma situation. De flesta au pairer som kommer till ett nytt land har någon gång (om inte många) varit med om samma sak.

Byt perspektiv/ inställning.Prova att kasta om tankarna för en stund. Är det som hände verkligen ett problem? Finns de andra sätt att se på saken? Kanske kan situationen faktiskt ha varit nyttig, i och med att du har lärt dig någonting nytt?

Ha tålamod. Det tar tid att lära sig och komma in i en ny kultur. Så innan du vänder på klacken - stanna lite till. I slutändan kommer du att tacka dig själv.

 

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65