Aupairguiden.se

Att byta värdfamilj

När bör man byta familj?

Att vara au pair är inte bara ett jobb, det är en livsstil där man förväntas anpassa sig efter familjens levnadsvanor, normer och regler. Förutsatt att du bor i familjens hus är du alltid på arbetsplatsen så fort du går utanför ditt rum. Det är inte alltid enkelt, men med en bra familj fungerar det. De första veckorna är oftast tuffa för alla, allting är nytt, man har inte så många vänner och man funderar på vad man gett sig in på. Hemlängtan är påtaglig och mer regel än undantag. Var tålmodig och ödmjuk de allra första veckorna och efter ett par månader kommer allt kännas bättre med familjen, nyfunna vänner och du kommer redan vara säkrare på språket och känna dig mer trygg i staden.

Många situationer som du upplever som jobbiga kan lösas genom en öppen dialog med föräldrarna. Tyvärr finns det dock situationer då du som au pair inte vill, kan eller bör stanna i värdfamiljen.

Det är framförallt tiden innan du kommit till familjen, när du är i en process att välja värdfamilj som du minskar risken som mest. Ett genomtänkt beslut vid valet av värdfamilj kan fasttas om du följt rekommendationer om hur du finner en bra värdfamilj, har gett processen gott om tid och ställt rätt frågor till familjen. Läs mer om detta i artikeln om att välja rätt värdfamilj.

Situationer då du bör betänka att byta värdfamilj:

  • Dåligt behandlad i familjen. Majoriteten av alla familjer behandlar sina au pairer som en i familjen, men precis som på alla andra arbetsplatser finns tyvärr gånger där familjen och framförallt föräldrarna behandlar sin au pair mindre bra. Att inte få uppskattning, kränkande kommentarer eller sexuella trakasserier är exempel på saker som tyvärr förekommer. Att vara au pair innebär att vara som en i familjen, en storasyster- eller bror till barnen och man ska behandlas därefter, det vill säga med respekt och uppskattning för det man gör.
  • Extremt ouppfostrade barn. Barn är olydiga och lyssnar inte alltid, men ibland finns gånger då det tyvärr är värre än vanligtvis och om du känner att du inte kan hantera barnen på ett sätt som känns okej så kan det vara en anledning till att byta familj. Tala dock med värdföräldrarna och kanske även tidigare au pairer först om de har tips på hur du kan hantera situationer och få barnens respekt.
  • Din aupairsituation är inte som ni kom överens om. Innan du åker är det viktigt att ni skriver ett avtal (läs mer här LÄNKA) men trots detta kan det finnas gånger då situationen inte alls stämmer med vad ni kommit överens om. Ta upp det med familjen, ifrågasätt de saker som känns konstiga och inte stämmer överens med vad som var sagt.

Oavsett vilken anledning som gör att du inte kan eller vill stanna i din nuvarande värdfamilj är det viktigt att du för det första talar med familjen och ser om situationen går att lösa, och för det andra att du lyssnar på dina egna känslor. Att vara au pair ska vara roligt så om familjen på något sätt får dig att må dåligt och tappa självförtroendet bör du byta snarast! Tänk på att det ibland kräver både en, två eller tre olika värdfamiljer innan man hittar en som passar bra.

Hur bestämmer man sig för att verkligen byta?

Om du känner att det inte fungerar helt bra i familjen så kan det vara bra att diskutera och fundera igenom saken både en och två gånger innan du bestämmer dig för att lämna.

  • Familjen. Prata med föräldrarna och se om det går att lösa. Beskriv problemet på ett lugnt och sansat sätt utan att anklaga dem, de flesta människor svarar då med att agera offensivt eller defensivt.  
  • En ny chans. Ge det en chans till, sätt en tidsram och hoppas på förbättring.
  • Dina vänner. Prata med dina vänner om hur de ser på saken - ofta är man inte ensam om sina funderingar och kan få väldigt bra stöd och råd från andra i liknande situation. De som redan är i väldigt bra värdfamiljer kommer kunna ge dig perspektiv på hur aupairlivet ska kännas och fungera.

Vad gäller vid uppsägning, hur hittar man en ny familj och temporärt boende?

Om det gått så långt att du tagit beslutet att byta värdfamilj bör du säkerställa att uppsägningen sker på rätt sätt och att du ordnar med mellanperion fram tills du börjar i en ny värdfamilj

  • Berätta för familjen. Det viktigaste; berätta för familjen hur du känner, att du inte kan stanna längre och varför.
  • Uppsägningstid. I de flesta avtal anges 14 dagar upp till en månads uppsägningstid (30 dagar). Detta innebär att du måste stanna (och fortsätta arbeta) det antalet dagar efter att du meddelat värdfamiljen att du kommer lämna dem. Läs i ditt avtal om vad som gäller. Om ni inte skrivit ett avtal har du ingenting som binder dig till att stanna, men om ingenting extremt har hänt kan det ändå vara snällt mot familjen att stanna åtminstone två veckor. Endast vid extrema situationer kan du bryta mot uppsägningstiden och packa väskan och gå samma dag som du meddelat värdfamiljen. Samma sak gäller för värdfamiljen om de önskar säga upp dig.
  • Hitta ny familj. Om du bara varit au pair under en kortare tid är rådet att söka ny värdfamilj - ge inte upp din aupairdröm, att byta värdfamilj är inte hela världen och ganska vanligt. Fråga vänner i staden, kolla Facebook, sök på olika sidor med annonser. Beroende på hur lång uppsägningstid du har så kan det vara en idé att börja kika lite innan du meddelat familjen att du tänker byta.
  • Uppehälle i eventuell mellanperiod. När du hittat en ny familj och meddelat din nuvarande familj att du tänkt byta kan det uppstå ett litet problem med boendet under några dagar eller veckor. Om ingen av familjerna har möjlighet eller viljan att kompromissa om detta är det bra att prata med vänner ifall någon skulle kunna erbjuda sovupphälle under en kort period.  Du som åkt med en förmedling kan ibland få hjälp med detta, men om du åkt privat och inte heller har någon vän som kan hjälpa så har oftast större städer billiga vandrarhem där man kan bo ett tag.

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65