Aupairguiden.se

Internationell karriär efter aupairtiden 

Från strykning av tvätt till toppjobb på EU-kommisionen

"Att vara au pair är en jättebra erfarenhet för framtiden" - ett klassiskt citat från många före detta au pairer. Men på vilket sätt gynnar det sig egentligen för framtiden att åka iväg ett år? Vi på aupairguiden.se har pratat med en före detta au pair som idag har gjort eninternationell karriär.

 

Marie Oskarsson var 17 år och skulle börja andra året på gymnasiet när hon kände att hon behövde ett sabbatsår och göra något annat eftersom hon inte trivdes med valet hon gjort. Helst av allt ville hon till Kalifornien men hennes föräldrar tyckte det var för långt iväg och valet föll istället på London. Hon anlände till England i september 1981 och stannade i nio månader, men det var en tuff tid. Förutom att ta hand om barnen förväntades hon städa och putsa hela huset varje dag samt stryka allt, inklusive underkläder och lakan, allt till en lön på £12 per vecka. Efter 6 månaders hårt arbete höjdes lönen till £15 per vecka. Trots detta pratar hon gott om erfarenheten:

-       Jag lärde mig bra engelska och fick en livserfarenhet som man bara får genom att vistas utomlands ensam som så ung kvinna, säger hon. Jag fick lära mig stryka och städa den hårda vägen, och jag insåg vad jag ville studera på gymnasiet. Familjen var väldigt bra och jag fick väldigt bra kontakt med de tre barnen så jag trivdes.

 

Från tvätt till toppjobb

 

När Marie gått färdigt gymnasiet i Sverige, 1984, valde hon att åka som au pair igen, denna gång till Los Angeles. Tyvärr blev den andra erfarenheten inte lika bra som den första eftersom hon inte hade så mycket att göra. Hennes enda jobb var att ta hand om de två döttrarna, men med mamman som hemmafru ville de såklart hellre vara med henne. Efter fyra månader i familjen bestämde hon sig för att lämna familjen och tillsammans med två andra tjejer åkte de för att säsongsarbeta i Aspen, Colorado istället. När säsongen var över åkte hon några månader till Hawaii för att arbeta innan hon slutligen återvände till Sverige efter tio månader i USA.

 

Innan au pair-vistelsen hade hon inga planer på att arbeta internationellt senare, men ju mer språkkunskaper hon fick desto mer intresserad blev hon. För tjugo år sedan, nio år efter hemkomsten från USA, publicerades det första uttagningsprovet till Europeiska Kommissionen i de svenska tidningarna.

-       Jag kände direkt att det här var min chans att hitta ett jobb i en internationell miljö där jag fick användning av mina språkkunskaper och utlandserfarenheter, säger Marie.

 

Och bra gick det. Sedan 1995, efter att ha klarat alla uttagningsprov och intervjuer, arbetar hon inom Europeiska Kommissionen. Till en början var hon stationerad i Bryssel men efter två och ett halvt år sökte hon en annan tjänst inom Kommissionen på ett forskningscenter i norra Italien.

-      Jag kom hit den första februari 1998 och är fortfarande kvar. Fördelen med att arbeta inom en stor internationell organisation är att du kan byta tjänst och pröva på olika arbetsuppgifter utan att behöva byta arbetsplats helt, så det har jag gjort några gånger, berättar hon.

 

Slutligen frågar jag hur hon tror att au pair-tiden har påverkat hennes framtida karriär:

-       Jag tror mina au pair-erfarenheter gav mig en livserfarenhet som man inte kan få på ett annat sätt, dels på grund av att man levde i en familj och fick prova på en annan kultur och dels på grund av språkkunskaper. Man lär sig bäst genom att vistas i det land vars språk man vill lära sig, konstaterar hon. Min engelska kommer från England och USA, min franska från tiden i Bryssel och min italienska från Italien. Naturligtvis byggs språkkunskaperna också upp av studier i grammatik och liknande; men talet - det får man på plats, avslutar hon.

 

Vill du också maximera inlärningen av ett nytt språk under din tid som au pair? Läs våra artiklar om språkkurser här, eller om att umgås med locals här

 

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65