Aupairguiden.se

Efter aupairtiden

När äventyret är över - fastna inte i hemmaträsket!

"Grundskolan klar, gymnasiet snart färdigt och efter studenten ska jag åka som aupair. Efter det? Det har jag ingen aning om, det löser sig när den dagen är kommen." Känns det bekant? Det gör nog många: man har siktet inställt på att åka iväg efter studenten redan i gymnasiet, och tiden därefter känns oändligt långt bort, som ett annat liv. Men i all hets att hinna jobba och roa sig i sitt nya land har tiden rusat förbi och plötsligt står man där i slutet av eller kanske till och med efter aupairtiden - utan den blekaste aning om vad man ska göra härnäst.

Aupairerferanheten är en bra merit för karriären, oavsett om du vill fortsätta arbeta med barn eller inte. Genom att ha tillbringat några månader eller år utomlands talar du troligtvis ännu ett språk mer eller mindre flytande. Att vara aupair är dessutom inte bara ett arbete - det är en livsstil som gör att man utvecklas som person på alla sätt. Du blir självständig, mogen och ansvarsfull, lär dig samarbeta med och anpassa dig efter andra, tränar tålamodet till max och lär dig våga tänja dina egna gränser.

Så vad ska man göra när man kraschlandar i Sverige efter en (oftast) längre tid någon annanstans i världen? Det viktigaste är att du gör det du känner för. Kanske har du under din aupairtid lärt känna dig själv och vad du vill i livet, kanske har du ingen aning.

Ut och resa igen? Använd dina nyfunna kunskaper - språk, barnpassning, självständighet, ansvar - och skaffa ett jobb, samla ihop pengar och åk!

Studera? Hitta en utbildning och sök den!

Arbeta? Vill du arbeta ett tag medan du funderar på vad du faktiskt vill? Gör det! Det kan vara ganska enkelt att finna vikarietjänster inom vård och omsorg. Arbeta i butik eller på café och restaurang är andra givna alternativ. Det viktigaste är inte vad man gör, utan att man gör något.

 

Att komma tillbaka hem till Sverige efter en fantastisk tid (eller en hemsk upplevelse för den delen) där man stått på egna ben, klarat sig själv och varit vuxen och istället plötsligt behöva bo hemma hos föräldrarna, arbetslös och med inga kompisar kvar i staden kan göra vem som helst deprimerad. Så gör upp en plan - vad vill just du göra? Att hitta ett jobb hur som helst är inte det lättaste idag, men om du försöker så vet du att du gjort ditt bästa, och mer kan du inte göra. Vägra sitta hemma och ha tråkigt - ansträng dig, ut och träffa nytt folk, presentera dig på företag, träna, gör något av dagarna. Våga chansa och försöka, testa ett jobb du aldrig trodde du skulle ha, bara för att det är ett jobb - kanske öppnar det en ny dörr för framtiden. Och om du råkar välja fel väg, gräm dig inte för det. Som de säger i en av Twilight-filmerna: "det här är inte åldern när man ska fatta snabba och viktiga beslut, det här är när man ska göra misstag. Ändra dig, och ändra dig igen - ingenting varar för alltid."

 

Du som inte hunnit tillbaka hem till Sverige än, ta en stund och fundera på framtiden. Vill du studera? Kolla utbildningar och sök i tid så du kan börja när du kommer hem om det är vad du vill. Vill du arbeta? Håll utkik på arbetsförmedlingen och kommunens vikariepool och anmäl ditt intresse redan innan du kommer hem, då är du ett steg påväg när den dagen är kommen och du slipper stå där utan en aning om vad du faktiskt vill och ska göra.

Gilla

Aupairguiden på Facebook

Besök gärna Aupairguiden på Faceboook.

 

 

line250

Följ oss

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram och dela dina aupairupplevelser med #aupairguiden eller #aupairads. Varje vecka utnämner vi veckans bästa bild!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol8/fn/590s3ek12ctseyx/aupairguiden.se/public_html/includes/instagramfeed.php on line 65